Afwisselende Verlichte Boerderijenroute

Verlichte boerderij. Foto: Mariska Scholtens

Er zijn deze maand weer zo’n honderd boerderijen, woningen, bomen en andere objecten verlicht tijdens de Verlichte Boerderijenroute. De route gaat dit jaar door het buitengebied van Emmeloord, Marknesse en Luttelgeest.

De Verlichte Boerderijenroute wordt om het jaar gehouden, dit jaar voor de zesde keer. Op 9, 10 en 11 december en 16, 17 en 18 december kan de veertig kilometer lange route met de auto worden gereden tussen 16.30 en 22.00 uur.

Open huis

Diverse bedrijven houden een open huis. De route gaat dit jaar ook over boerenerven en kavelpaden. De audiotour die, net als twee jaar geleden, onderdeel is van de Verlichte Boerderijenroute, geeft informatie aan de hand van gps-punten.

Ria Hesselink, Jannie Verhage en Judith Borgijink zijn verantwoordelijk voor de audiotour. ‘We hebben er allerlei informatie in verwerkt, zoals over de geschiedenis van de polder, over de bijzondere band van de polder met water en over andere wetenswaardigheden. Ook vertellen vier ondernemers over hun bedrijf en hoe ze in de polder zijn terechtgekomen. Dit jaar bestaat de polder als gemeente zestig jaar en het gebied is tachtig jaar droog. Ook dat komt terug. We raden aan om de audiotour thuis te downloaden op een mobiele telefoon. De rit kan overal op de route worden gestart. Voor de audiotour is het wel belangrijk om de gps van de mobiel in te schakelen.’

Belevingslocatie, dierenbingo en carpoolen

Nieuw dit jaar is de belevingslocatie bij Hoogweg Paprikakwekerijen in Luttelgeest met mogelijkheden voor eten, drinken en toiletbezoek. Een aantal organisaties presenteert zich met een stand. Voor kinderen zijn er activiteiten, zoals een traptrekkerbaan. Ook nieuw is de dierenbingo voor onderweg met dierengeluiden verstopt in de audiotour. Vooraf kunnen zowel de bingokaarten als de audiotour via de website worden gedownload.

Daarnaast heeft de werkgroep Verlichte Boerderijenroute nóg wat nieuws in petto. ‘We willen het dit jaar mogelijk maken dat mensen met elkaar meerijden en kunnen hen daarom koppelen. Uiteraard is dit milieuvriendelijker en voordeliger, maar vooral willen we mensen de kans geven om de route te rijden die dat anders niet hadden gedaan. Wellicht hebben ze geen auto of vinden ze het gezelliger om de route samen met anderen te rijden. De reden om samen te willen rijden, is voor ons niet relevant. Via de website kunnen mensen zich opgeven als meerijder of chauffeur en wij proberen ze te matchen.’

Nieuws

menu