Automobilist aangehouden na wilde achtervolging, man vermoedelijk onder invloed van drugs

Na meer dan drie kwartier eindigde de achtervolging op Urk. Foto: Politie Noordoostpolder/Urk

Na een wilde achtervolging door de polder heeft de politie in de nacht van woensdag op donderdag een automobilist aangehouden op Urk. De man was vermoedelijk onder invloed van verdovende middelen.

De politie kreeg de Daihatsu waarin de man reed in het vizier tussen Creil en Espel. Het slingerende rijgedrag trok de aandacht. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed zou rijden kreeg hij een stopteken.

Hier reageerde de bestuurder niet op. Om extra aandacht te trekken deden de agenten de blauwe zwaailichten aan, ook hier reageerde hij niet op.

De meldkamer in Lelystad werd ingelicht over de achtervolging, die via Creil in de richting van Bant ging. De agenten kregen ondersteuning van collega’s uit Friesland. De snelheden liepen hoog op. Van Bant reed de verdachte richting Emmeloord. Daar pakte hij een deel van de berm mee en liet een spoor van modder achter.

Op de Urkerweg werden snelheden van om en nabij de 180 kilometer per uur gehaald. Inmiddels 45 minuten verder weigerde de bestuurder nog steeds te stoppen. Op de Schroef op Urk zetten de agenten hun dienstvoertuig midden op de weg stil om een blokkade te vormen. Het voertuig kwam met hoge snelheid aangereden, ramde het dienstvoertuig en reed door.

Omdat de schade aan de politieauto meeviel, kon de achtervolging worden voortgezet. Ter hoogte van het Urkerbos zette de bestuurder de auto stil en rende weg. Nadat de agenten met een taser dreigden, gaf de verdachte het op. Hij is toen direct aangehouden.

Op het politiebureau heeft de verpleegkundige van de GGD bloed van de man afgenomen, omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van verdovende middelen reed.

In de auto werd ook nog een hoeveelheid vuurwerk aangetroffen.

De recherche onderzoekt de zaak.

Nieuws

menu