Biobased tiny house ROC Friese Poort te koop

Het tiny house dat te koop wordt aangeboden.

Het tiny house dat te koop wordt aangeboden. Foto: ROC Friese Poort

Studenten van de opleiding bouw van ROC Friese Poort Emmeloord hebben vorig schooljaar een biobased tiny house gebouwd. Zij doorliepen hierbij alle facetten van het biobased bouwen in de praktijk. Het resultaat is een volwaardig, modern en duurzaam tiny house. Dit verdient een plekje bij mensen die, net als ROC Friese Poort, CO2-neutraal en energiebewust willen bouwen aan een betere wereld.

ROC Friese Poort Emmeloord streeft naar levensecht onderwijs en wil vooroplopen in het werkveld. De bouwsector gaat steeds meer biobased bouwen, dus gaat ROC Friese Poort hierin mee. De materialen en technieken die komen kijken bij biobased bouwen, zijn verwerkt in het tiny house. Alle gebruikte materialen zijn binnen 30 jaar terug gegroeid in de natuur. De materialen zijn afkomstig uit Europa en hierbij is bewust gekeken naar de gunstige CO2-balans.

Gezond woonklimaat

Biobased bouwen staat voor een gezond woonklimaat. Tijdens de zomer is het koel in huis en tijdens de winter wordt warmte vastgehouden. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met natuurlijke ventilatie. Het tiny house heeft mooie isolatiewaarden. Voor het dak een Rcwaarde van 8.0, voor de wanden een Rc-waarde van 4.5 en voor de vloer een Rc-waarde van 7.5. Menig huis in Nederland behaalt deze scores voor isolatie niet.

Tijdens het bouwen was bekend dat het tiny house ook echt verkocht en bewoond zou gaan worden. Dit maakte de betekenis en waarde van het project nog belangrijker voor de studenten.

Zorg en aandacht

Er is met zorg en aandacht aan het tiny house gewerkt maar uiteraard is het wel zo dat het leerproces centraal stond tijdens het bouwen. Het tiny house wordt geleverd zonder garantie of service. ROC Friese Poort heeft daar niet de faciliteiten voor. Ook wordt het huis casco opgeleverd. Dat is handiger in het transport en het geeft de kopers de kans om het huisje naar eigen smaak verder in te richten. Het tiny house is perfect voor mensen die een basis zoeken om van daaruit zelf verder vorm te geven aan hun biobased woondroom.

Wie interesse heeft kan dit tot 26 mei laten weten door een mail te sturen aan servicedesk_em@rocfriesepoort.nl. Op basis van de hoeveelheid aanmeldingen wordt gezocht naar een juiste manier om de verkoop vorm te geven. De voorkeur gaat uit naar een inspirerende bijeenkomst waar een veiling wordt gehouden. De opbrengsten van de veiling zullen ten goede komen aan bouwprojecten en -materialen voor de studenten van ROC Friese Poort. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met docent Wieta Poelstra (wpoelstra@rocfriesepoort.nl).