Blijft Theater 't Voorhuys overeind?

Marcel Jansen in Theater ‘t Voorhuys in Emmeloord Reina Halman Fotografie

Emmeloord - Theater ‘t Voorhuys in Emmeloord beleeft zware tijden. Het theater krijgt geen steun van het Rijk en grote fondsen, zoals theaters in de Randstad en grote instellingen in de regio. Blijft het theater overeind?

‘Ja beslist, er dreigt geen sluiting en er vinden ook geen ontslagen plaats’, benadrukt Marcel Jansen, directeur van Cultuurbedrijf Noordoostpolder, maar dat het theater, onderdeel van Cultuurbedrijf Noordoostpolder financieel moeilijk zit mag duidelijk zijn. ‘Met de gemeente zijn we in overleg hoe we hier uitkomen’, laat Jansen aan de vooravond van het nieuwe cultuurseizoen weten.

Muzieklessen

Door de effecten van de coronacrisis is Cultuurbedrijf Noordoostpolder aan het einde van dit jaar door haar reserves heen. Jansen: ‘En dat is wel een probleem. We zijn nu met de gemeente in overleg over een oplossing.’ Niet alleen het theater heeft te lijden onder de crisis, ook de animo voor muzieklessen bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder blijft achter bij wat normaal is.

‘Ik moet daarbij opmerken dat onze werving ook anders is. De jaarlijkse open dag ontbreekt bijvoorbeeld, maar wordt vervangen door een proeflessenweek in de week van 14 tot en met 18 september.’

Kalenderflyer

Door alle onzekerheid, pas na 1 juli kwamen de versoepelingen, was het ook niet mogelijk om de jaarlijkse theatergids met het programma uit te brengen. ‘We hebben hard gewerkt aan een mooi programma, waar zowel bekende namen als nieuw talent een plek in heeft.’ Een dezer dagen komt een kalenderflyer uit met de theatervoorstellingen tot en met december dit jaar in Theater ‘t Voorhuys.

Jansen denkt dat mensen om diverse redenen voorzichtiger zijn. ‘Dat kan zijn omdat ze hun baan kwijt zijn, baanonzekerheid hebben of zich niet onder mensen durven begeven.’ Maar verzekert hij: ‘Een avondje theater in Emmeloord is helemaal coronaproof.’ De bezoekers in het theater zitten op afstand van elkaar. ‘We hebben twee voorstellingen per avond en kunnen dan in totaal 240 gasten ontvangen.’

Capaciteit

Dat betekent nog dat het theater inboet op de capaciteit. ‘Bij sommige artiesten kan zo’n avond uit bij anderen niet. De inkoop van de meeste voorstellingen is nu overigens wel lager omdat de artiesten ook regelmatig wat water bij de wijn doen’, legt Jansen uit.

Cultuurbedrijf Noordoostpolder haalt alles uit de kast om met de RIVM-maatregelen het culturele leven in de polder weer op gang te brengen. Een greep uit het theateraanbod tot en met december: Guido Weijers, Nico Dijkshoorn en band, Stef Bos en de Sekszusjes. Het Cultuurbedrijf tekent ook mede voor de organisatie van de eerste Theater Drive-In op de Deel, dat als alternatief in het afgelaste pieperweekeinde plaatsvindt.

Cees Walinga

Nieuws

menu