Blokzijl viert 350-jarig bestaan met gevarieerde Feestweek. Veel historie, muziek en vermaak

Het mooie Blokzijl. Foto: Wim Goedhart

Blokzijl - Blokzijl viert haar 350-jarig bestaan van 10 tot en met 17 september met veel spektakel en activiteiten.

De finale op 17 september is een anderhalf uur durend muziekspektakel met aansluitend een optreden van een ‘mystery guest’ . De hele week zijn er dagelijks activiteiten variërend van een braderie, hysterische markt, reünie, Goud van Oud feest met miss Toerist verkiezing, lezingen, optredens van bands in particuliere tuinen tot een oud-Hollandse bakwedstrijd.

Verder houden jongerengroepen Keet Bierewiede en Biermusketiers, die zorgen voor de traditionele oudejaarsketen in Blokzijl, vrijdagavond 16 september voor een muziekfestijn in de feesttent op de Wortelmarkt. ‘Niet alleen de inwoners van Blokzijl, ook andere belangstellenden zijn van harte welkom het feest met ons mee te vieren’, aldus Marian Raanhuis, een van de drijvende krachten achter het feest Blokzijl 350 jaar stad.

Stadsrechten

Blokzijl viert dat de plaats 350 jaar geleden van prins Willem III stadsrechten kreeg. De inwoners hadden tijdens de belegering van de troepen van ‘Bommen Berend’, in 1672 moed getoond en wisten de vijand zelfs te verdrijven. Blokzijl was een lichtstraaltje in een donkere periode in de Nederlandse geschiedenis.

Miss Toerist

De aftrap van het feest is zaterdagochtend om elf uur. Dan wordt met medewerking van Vollenhoofsch Fanfare, de plaatselijke schutterij en burgemeester Rob Bats de de stadspoort bij de Kuinderstraat onthuld. Vanaf 12.00 uur is er een reünie in De Ploats. Er worden films vertoond en er zijn oude foto’s te zien. Museum Het Gildenhuys is geopend, evenals de Grote Kerk.

Vanaf ’s middags twee uur staat ringsteken met brommers en solexen op het programma. Deelname is gratis en dat geldt trouwens voor alle activiteiten tijdens de feestweek. Vanaf ’s avonds acht uur is er onder de noemer Goud van Oud in de feesttent met muziek uit de jaren zeventig en tachtig. Speciaal voor de gelegenheid is een ‘oude’ publiekstrekker in het programma opgenomen; de verkiezing miss toerist van Noordwest Overijssel.

Muziek in tuinen

In de Grote kerk is zondag om 10.00 uur een speciale kerkdienst. Een aantal gasten neemt de aanwezigen mee naar de tijden van weleer, maar er wordt ook gekeken naar het heden. Blokzijl Klassiek heeft het bekende Colori Ensemble uitgenodigd om ’s middags vanaf half drie vanaf het ponton in de havenkolk een optreden te verzorgen. Het gezinsensemble bestaat uit fluitiste Rianne Jongsma, hoboïste Wilma Jongsma en marimbaspeler Arjan Jongsma. De drie spelen toegankelijke, klassieke muziek.

Vanaf half vier zetten particulieren in Blokzijl hun achtertuinen open voor een aantal intieme, live concerten. Elke tuin vertegenwoordigt een ander muziekgenre. Tot en met ’s avonds half negen kunnen belangstellenden in meerdere tuinen bij de havenkolk hun oor te luister leggen. Bezoekers lopen van de ene tuin naar de andere en bepalen zelf hun route.

‘Levende’ geschiedenis

Op maandagavond 12 september vanaf half zeven organiseert HSV Het Baarsje Blokzijl bij camping De Sas een viswedstrijd voor koppels. Van half acht tot tien uur ’s avonds geeft de ‘levende’ geschiedenisgroep Die Luyden van ‘t Hooge Veene acte de présence. Deze groep uit Hoogeveen verbeeldt het leven in de17e eeuw, de Gouden Eeuw. De groepsleden dragen kleding uit die tijd en zullen die tonen tijdens een kleine modeshow. Verder wordt er uitleg gegeven over het eten uit die periode. De molenaar vertelt over de molen en zijn eigen rol in de gemeenschap. Ook zijn er trommelslagers en dorps- en stadsomroepers.

Escaperoom

Vanaf dinsdagmiddag 13 september tot en met zaterdag 17 september staat op het grasveld aan de Zuiderkade een escaperoom. Deelnemers kruipen in de huid van een burger die in 1672 de inval van Bommen Berend meemaakt. Doel is Bommen Berend door middel van spellen en puzzels te verslaan. Het spel is geschikt voor jong (vanaf tien jaar) en oud.

Historische markt

Woensdagmiddag wordt een historische markt gehouden in het centrum met onder meer demonstraties van oude ambachten. Kinderen bouwen aan hun pieremachochels, die vrijdagmiddag om 16.00 een racehouden in de havenkolk.

Feest in de tent

In de Doopsgezinde kerk is donderdagvond om 19.30 uur een lezing over de vergeten beroemdheid Gesine Brit Historica Annemarie Schoemakers neemt belangstellenden mee naar 1672, het rampjaar waarin Blokzijl stadsrechten kreeg. Aan de hand van een jonge inwoonster uit die tijd, Gesine Britt, schetst Annemarie de geschiedenis van Blokzijl.

Hysterische markt

Op de slotdag zaterdag 17 september wordt een bakwedstrijd gehouden en is er in de middaguren een hysterische markt. Blokzijligers tonen hun creativiteit met korte optredens, verkleed in historisch tenue. De feest wordt op de havenkolk afgesloten met een grote finale met veel muziek en historie.

Het verhaal begint met een lied over de kerktoren van Blokzijl, gebouwd in 1609. Door de eeuwen heen is deze toren getuige geweest van alles wat Blokzijl heeft meegemaakt. Van de bevrijding van de Munstersen en Keulsen 350 jaar geleden tot de dag van vandaag. En wat te denken van de legendes van Kaatje, Thyrsa de Zuiderzeemeermin, de Piraten en de Heks van Blokzijl? ‘Kortom, een verhaal dat recht doet aan de geschiedenis van onze mooie stad Blokzijl’, aldus actrice en zangeres Lucie de Lange die de drijvende kracht is achter het spektakel.

www.350jaarstadblokzijl.nl

Nieuws

menu