Bosbadhal mudjevol bij jubileum Ceres: 'Misschien is er wel té veel te doen'

Een actie van eredivisiespeler Bart van Schaik tijdens de wedstrijd Ceres - Orca’s. Foto Ceres

Emmeloord - Balkunstenaar Galdino Haimé leerde de jeugd van basketbalvereniging Ceres zaterdag de ene na de andere truc. In de rust van de wedstrijd van heren 1 tegen Orca’s vermaakte hij de volgepakte tribunes van de Bosbadhal met een virtuoze show met één, twee en drie ballen. Daarna dacht hij rustig naar huis te kunnen gaan. Dat was een vergissing… Een hele sliert jonge basketbalfans beende achter hem aan, in de hoop op een handtekening, een selfie of in ieder geval een high-five.

‘Showcase Basketball’ was één van de talrijke onderdelen van het jubileumfeest van de 50-jarige basketbalclub. Vele tientallen liefhebbers gingen ’s middags van lezing naar clinic, van onderling wedstrijdje naar rolstoelbasketbal en van waterbasketbal in het zwembad naar de strijd om de titel schutterskoning. In de entreehal van het sportcomplex werden tal van foto’s en memorabilia van een halve eeuw basketbal in Emmeloord tentoongesteld.

‘Misschien is er wel té veel te doen’, lachte Henk Pieterse toen het kort voor het begin van zijn training nog niet zo druk was. Enkele minuten later deden tientallen kinderen mee aan zijn workshop. Zij waren stuk voor stuk onder de indruk van de manier waarop de oud-international zijn boodschap rond het pesten combineerde met basketbalplezier.

Ceres - Orca’s

’s Avonds zaten de tribunes vol bij de wedstrijd van Ceres tegen de Urker Orca’s. Het was bedoeld als een vriendschappelijk partijtje, maar uiteindelijk kwam bij beide teams nadrukkelijk de ‘ouderwetse’ rivaliteit naar boven. Opvallend waren de twee gastspelers uit de eredivisie: Tim Hoeve bij Ceres en Bart van Schaik bij Urk. Zij speelden met hart en ziel en zorgden er mede voor dat het een spektakel werd. Dat de winst uiteindelijk naar Ceres ging, was opvallend in het licht van de geschiedenis, maar was verder van ondergeschikt belang.

De jubileumdag werd afgesloten met een reünie in de kantine van de Bosbadhal. Die stond mudjevol met oud-leden, waarvan de meesten op de automatische piloot naar de ingang waren gelopen van wat tegenwoordig het zwembad is. Eenmaal op de juiste locatie haalden ze vele herinneringen op.

Luuk Wissema

Het jubileum markeerde het afscheid van het project ‘Lucky Wheels’ van rolstoelbasketballer Luuk Wissema uit Emmeloord. Hij raakte gedurende 30 jaar honderden kinderen met zijn levensverhaal over hoe hij dankzij de sport leerde omgaan met zijn handicap. ‘Ik ben 30 jaar geleden bij Ceres begonnen en ik sluit het nu bij Ceres af’, klonk het ontroerd.

Niet alleen Wissema kreeg een bosje bloemen. Aan het eind van de dag zette het bestuur van Ceres ook de jubileumcommissie in het zonnetje. Loïs Schirm, Max Andringa, Freddy Drijfhout, Julian Post en Maarten Heijenk waren maandenlang druk met de voorbereiding, mede doordat ze het evenement vanwege corona enkele keren moesten uitstellen. Het uiteindelijke resultaat stemde de commissie én de bezoekers tevreden.Nieuws

menu