BreinPunt Noordoostpolder officieel geopend

Pauline, Welzijnscoördinator Zorggroep Oude en Nieuwe Land en teven kartrekker van het BreinPunt, samen met Huib Bos, voorzitter van Alzheimer Trefpunt.

BreinPunt Noordoostpolder is woensdag geopend. ‘Het BreinPunt is de plek waar je alle informatie kunt vinden over allerlei verschillende soorten aandoeningen van het brein, zoals dementie, depressie, afasie, niet-aangeboren hersenletsel of een beroerte. In Emmeloord vind je dit punt in de FlevoMeer Bibliotheek. Het BreinPunt is elke woensdag geopend van 10.00 tot 11.30 uur en van 18.30 tot 20.00 uur’, vertelt Pauline van der Zee namens ZONL.

Uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen met dementie toeneemt. Onder andere omdat mensen steeds ouder worden. Pauline van der Zee, Welzijnscoördinator van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL), is kartrekker van het BreinPunt. ‘BreinPunt Noordoostpolder kun je zien als een grote paraplu, waaronder bredere ziektebeelden van het brein meer aandacht krijgen. We zijn ontzettend blij dat we dit met elkaar gerealiseerd hebben.’

Mensgerichte zorgtechnologie

Het initiatief richt zich op veel doelgroepen: mensen met geheugenproblemen, mantelzorgers, inwoners van de Noordoostpolder (jong en oud) en zorgprofessionals. Informatie wordt gegeven door middel van persoonlijk advies, het uitlenen van boeken, films en geluidsdragers en het beschikbaar stellen van hulpmiddelen ter ondersteuning. ‘Hier in Emmeloord hebben we bijvoorbeeld speciale telefoons, een kalenderklok, tablets, een interactieve kat, maar ook een bord met zuignap of afstandsbediening om uit te proberen’, zegt Pauline. BreinPunt Noordoostpolder laat mensen op een eenvoudige manier kennis maken met de mogelijkheden van mensgerichte zorgtechnologie.

Tijdens de opening werd onder andere de samenwerkingsovereenkomst getekend door de betrokken partijen. Ook overhandigde het Stimuleringsfonds van de Ledenvereniging Oude en Nieuwe Land een cheque ter waarde van € 1000,-. Zij steunen maatschappelijke projecten die de leefbaarheid bevorderen in onder andere de Noordoostpolder.

Samenwerking

BreinPunt Noordoostpolder is een samenwerking van divers organisaties. Meewerkende partners zijn Alzheimer Trefpunt, FlevoMeer bibliotheek, MaxVitaal, Carrefour, Stichting Philadelphia Zorg, Kwintes, InteraktContour en Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Er is een lokaal preventieakkoord met de gemeente Noordoostpolder. Alle inwoners van de polder en omstreken zijn van harte welkom aan het Harmen Visserplein 5 in Emmeloord om een kijkje te nemen bij BreinPunt.

Nieuws

menu