Buitenmens Truus Middendorp 100 jaar

De felicitatietaart voor de 100-jarige Truus Middendorp-Post

De felicitatietaart voor de 100-jarige Truus Middendorp-Post Foto Reina Halman Fotografie

Emmeloord - Truus Middendorp-Post heeft zich zondag 18 september onder de mensen geschaard die drie cijfers in hun leeftijd hebben.

De eeuwelinge, die sinds twee jaar in Wittesteijn in Emmeloord woont, werd woensdag 21 september gefeliciteerd door burgemeester Roger de Groot. Truus Post is geboren en getogen in Uithuizen en trouwde met Kobus Middendorp die op een boerderij opgroeide in het Groningse. Kobus bezat niet het eerste geboorterecht en kon zodoende niet het boerenbedrijf van zijn vader overnemen.

De oudste broer kwam op het familiebedrijf. Kobus werkte nog wel een paar jaar met zijn broer samen, maar schreef zich in voor een bedrijf in de Noordoostpolder. Hij kwam door de selectie en kreeg in 1954 een boerderij aangewezen aan de Palenweg bij Nagele. In dat jaar trouwde hij met Truus en een jaar later betrokken ze samen de boerderij bij Nagele.

‘Dat was erg wennen voor mijn moeder’, vertelt dochter Margriet. ‘Ze kwam uit een dorp en hier was toen nog niks. Je was op de buren aangewezen. Ze heeft toen snel haar rijbewijs gehaald, om zo contact met de wereld te kunnen houden.’ Ze sloot zich later aan bij de vrouwenvereniging in Nagele en bij het zangkoor en op de boerderij en in het gezin was er volop werk. Kobus en Truus kregen drie dochters en een zoon. De 100-jarige heeft zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Truus is een echt buitenmens en laat ook geen gelegenheid schieten om even een rondje te wandelen om zo even frisse lucht op te snuiven. Lezen lukt de eeuwelinge niet meer, maar ze geniet enorm van luisterboeken. Het feest van haar honderdste verjaardag werd zondag gevierd op de boerderij van zoon Paul. Die nam het bedrijf aan de Palenweg over, maar die boerderij op Schokland is natuur geworden en in beheer bij Flevo-landschap. Paul ging naar een kavel in Creil.

Cees Walinga