Celstraf dreigt voor asielzoekers die ‘alles pikten wat los en vastzat’

Rechtbank - Pixabay.nl

Lelystad/Luttelgeest – De officier van justitie heeft woensdag een jaar cel geëist tegen twee asielzoekers (27 en 25 jaar oud) uit het AZC in Luttelgeest. De twee zouden drie inbraken hebben gepleegd in Marknesse en een auto-inbraak in Luttelgeest op 3 januari. De oudste zou ook nog een trui hebben gestolen.

De mannen verschenen woensdag voor de rechtbank in Lelystad. De oudste was amper een halfjaar in Nederland toen het mis ging. Sindsdien zit hij vast. ‘Ik kwam hier naar toe om mijn ouders te kunnen onderhouden, maar nu is het andersom en moeten ze mij geld sturen’, zei hij.

Koffer

Hij kan zich naar eigen zeggen niets meer herinneren van de inbraken en de diefstal. ‘Er was een feestje op het AZC met een groep mannen. Er waren drank en chips. Opeens ging het licht uit. Toen het weer aanging zat ik op een fiets met een koffer en werd ik aangehouden door de politie’, stelt hij.

Zijn kompaan zegt ongeveer hetzelfde. Hij zou naast drank ook drugs hebben gehad en daardoor geen herinneringen meer hebben aan die dag. ‘Maar ik weet wel dat we met een flinke groep waren en we al die diefstallen nooit met zijn tweetjes hebben kunnen gepleegd. Daar is het gewoon te veel voor.’

DNA-sporen

Maar de officier denkt dat er genoeg bewijs tegen de mannen is. Bij sommige inbraken werden dna-sporen gevonden die matchen met hen. Een rugtas van een van hen werd ook op camerabeelden van een inbraak herkend. De politie vond bovendien allerlei gestolen spullen bij ze. Bij de inbraken werd van alles buitgemaakt. Van laptops, trouwringen, eten, bier tot tankpassen en kleding. ‘Ze pikten alles wat los en vast zat’, vatte de officier samen.

Hij vindt dat de oudste het meeste op zijn kerfstok heeft en vond dat van de celstraf die hij eiste, drie maanden voorwaardelijk moeten zijn. Bij de jongste moet het vier maanden voorwaardelijk zijn. De twee zouden ook een schadevergoeding moeten betalen van 111,69 euro.

Vonnis over twee weken.

Nieuws

menu