Celstraf geëist voor ingooien ruit lijnbus

De hoofdverdachte komt donderdag aan bod. NDC Mediagroep

Emmeloord - Een meisje uit Creil van 16 jaar raakte op 26 januari ernstig gewond toen de ruit van lijnbus 141 in Emmeloord sneuvelde door een steen. De 20-jarige Emmeloorder die die steen zou hebben gegooid hoorde vandaag de rechter 18 maanden cel eisen, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

De verdachte die pas in een instelling voor beschermd wonen in Emmeloord woonde, werd die dag via social media werd opgeroepen om te gaan rellen in het centrum van Emmeloord. Op de Amsterdamweg gooide hij een klinker tegen een bus van Connexxion. Twee ruiten van de bus sneuvelden en het meisje van 16 werd vol op haar hoofd geraakt en raakte korte tijd zelfs buiten bewustzijn.

Op basis van meerdere getuigenverklaringen, beeldmateriaal en appberichten kwam de politie de Emmeloorder op het spoor. De verdachte bekende ter zitting dat hij de steen heeft gegooid, maar nooit de bedoeling had iemand te verwonden.

Problemen

De verdachte heeft geen stabiel leven en is eerder in aanraking geweest met politie en justitie. Meerdere hulpverlenende instanties hebben hem begeleid, hij kampt met een ernstige drugsverslaving, persoonlijkheidsproblematiek, adhd en is verstandelijk beperkt. Daarom is hij volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar en moet hij via het jeugdstrafrecht worden gestraft.

De officier van justitie volgde die adviezen en vroeg bij de straf om een aantal voorwaarden die hem kunnen helpen zijn leven weer op de rit te krijgen, zoals klinische en daarna ambulante behandeling, begeleid wonen en meewerken aan dagbesteding.

Kwalijk

Maar zij noemde het wel erg kwalijk dat ‘de problemen van de verdachte nu helaas tot het probleem van het slachtoffer zijn gemaakt. Zij is nog steeds niet hersteld van de klap en zal zeker een jaar last van hoofdletsel houden. Daarom vindt ze ook een schadevergoeding van 3028 euro op zijn plaats voor het meisje en zo’n 2500 euro voor Connexxion voor het vervangen van de twee kapotte busruiten.

Uitspraak over twee weken.

Nieuws

menu