Coalitie Noordoostpolder blij met ‘de ruimte’, oppositie mist visie

De coalitie presenteert akkoord; coalitiepartijen blij met ‘de ruimte’, oppositie mist visie Foto Pim van der Maden

Emmeloord - Waar de coalitiepartijen vooral ‘trots’ zijn op de ruimte die ze de gemeenteraad bieden, missen de nieuwe oppositiepartijen CDA en SGP-ChristenUnie een ‘visie op de samenleving’, zo bleek dinsdagavond in de raadsvergadering.

Ook vragen ze zich af waarop het nieuwe college wil gaan bezuinigen. GroenLinks is positiever, al ziet de partij niets in een kerncentrale en de keuze voor minder zonneparken op het land. ‘Hoe gaan we onze ambities dan halen?’, vraagt fractievoorzitter Hylke Hekkenberg zich af.

Recycletarief

Ook is hij niet blij met het morrelen aan het nieuwe recycletarief bij de afvalinzameling. Hekkenberg stipte dinsdagavond in de gemeenteraad ook het mogelijk maken van koopzondag en een coffeeshop aan. “Er is zoveel aan de hand in de wereld, dan zijn er wel andere prioriteiten die het college kan stellen’, vindt Hekkenberg, maar Wim van Wegen (D66) beschouwt beide punten juist als ‘symbolen van een nieuw geluid’. Hij noemt de samenstelling van het college ‘verrassend en verfrissend’. Minder blij is hij met de mogelijke komst van cameratoezicht in de polder.

Marian Uitdewilligen (CDA) mist vooral een visie op het sociaal domein. Ze zou ook meer aandacht willen voor preventie en gezondheid. Net zoals GroenLinks en ChristenUnie-SGP stipt ze ook de financiële situatie aan. De nieuwe coalitie wil niet de OZB verhogen, maar komt ook niet met bezuinigingsvoorstellen. ‘Natuurlijk zien we de risico’s, maar we kunnen op dit moment niet inschatten hoeveel en waarop we moeten bezuinigen’, zegt de nieuwe wethouder Toon van Steen (Politieke Unie).

‘Hier zit de macht’

Zijn partij is net als ONS blij met de ruimte die de gemeenteraad van het college krijgt. ‘Wij hebben tegen onze wethouder Sacha Werkman gezegd dat ze geen ONS-wethouder is, maar een bestuurder. Hier zit de macht: wij zijn aan zet’, deed fractievoorzitter Berthoo Lammers een oproep aan zijn raadscollega’s. Ook Wiemer Haagsma heeft woorden van gelijke strekking. ‘Ik snap dat het proces rond de coalitievorming voor sommige partijen pijnlijk en frustrerend was, maar het is zonde om gefrustreerd achter te blijven’, aldus de voormalig wethouder die nu weer namens Politieke Unie in de raad zit.

Marian Uitdewilligen lijkt dat ook niet van plan. ‘Ik stel voor dat we de komende tijd met veel goede moties gaan komen’, merkte ze op tegen de andere partijen in de oppositie. De discussie over de komende vier politieke jaren ontstond nadat Toon van Steen het coalitieakkoord in de gemeenteraad toelichtte. Met ‘Ruimte voor Elkaar’ kiezen Politieke Unie, ONS, VVD en PvdA voor een polder met minder regels en meer ruimte en vrijheid. ‘We willen schouder aan schouder staan om te doen wat gedaan moet worden’, aldus Van Steen. Samen met Sacha Werkman (ONS), Linda Verduin (VVD) en Thomas Gillissen (PvdA) en de burgemeester lid van het nieuwe college van B en W.

Nieuws

menu