De polder van vroeger

De oude kaart van de Poldertoren met daarop de schaakzetten die naar Oost-Duitsland gingen. Bert Rosink

Emmeloord, gezicht op de poldertoren, staat op de door van der Meulen uitgegeven ansichtkaart, de fotograaf stond met zijn rug richting het hedendaagse stadhuis en we zien de Distelstraat.

De kaart is ‘gelopen’ zoals dat heet, de postzegel is verwijderd waardoor we geen datum van verzending hebben. Aan de auto’s in het straatbeeld te zien zou je denken aan ‘ergens in de jaren zeventig’. Maar er is iets heel merkwaardigs met deze kaart, hij is indertijd naar Rolf Frenzel in de DDR verstuurd met een schaakopdracht; hoe is het dan mogelijk dat hij hier in het dorp weer opduikt?

Geheimschrift

De ansicht is ooit verzonden door mededorpsgenoot en oud Rabobank-beheerder van Creil, Nico Lemson en nieuwsgierig geworden door het geheimschrift achterop de kaart ga ik bij hem langs. Ik weet dat Lemson schaakt, maar dat daar het ‘geheimschrift’ mee te verklaren is, dat had ik niet verwacht. Allereerst is hij net zo verbaasd als ik, hoe het mogelijk is, dat de kaart als een soort postduif weer naar Nederland gekomen is.

Wat blijkt; naast het tête-à-tête schaken kan er ook op afstand geschaakt worden. Tegenwoordig met de computer, maar vroeger met de post en binnenlandse schakers maakten ook wel gebruik van bank/giro overschrijvingskaarten door het overschrijven van het minimum bedrag. Correspondentie schaken heet dit fenomeen en het maakt niet uit waar je tegenstander woont. In dit geval het voormalige Oost-Duitsland, maar zo had Lemson ook een schaakmaat in Polen, die hij in tegenstelling tot Frenzel ook ontmoet heeft en daar een mooi verhaal bij heeft.

Die mensen in Polen hadden het niet breed en de Lemsons wilden ze wel eens bezoeken. Om ze financieel niet teveel tot last te zijn besloten de Creilenaren eerst in een restaurant te gaan eten alvorens op bezoek te gaan. Dit had echter niet gehoeven, eenmaal binnen bleek de eettafel ruimschoots voorzien te zijn van diverse lekkernijen. Ondanks dat men het niet breed heeft wil men toch graag delen!

Correspondentie schaken

Het ‘schaken op afstand’ per post moet je je zo voorstellen, dat je zelf achter het schaakbord zit, je zet maakt en deze opstuurt. Sommigen vinden dit prettiger dat ‘gewoon’ schaken omdat je niet de tijdsdruk van een schaakklok naast je hebt. Er wordt op verschillende niveaus gespeeld en er is zelfs een grootmeester klasse. De 64 velden worden wel anders aangegeven; normaal gesproken is de notering een combinatie van 1 t/m 8 en A t/m H.

Bij het correspondentie schaken is dat geheel anders, zoals de kaart laat zien. Op internet is daar wel een uitleg over te vinden. Men speelt in een groep, waarbij meerdere partijen tegelijk gespeeld kunnen worden en WTH 382 is het tournee nummer. Oh ja, Carsdorf ligt in de buurt van Colditz, bekend als interneringskamp voor geallieerde officieren uit de Tweede Wereldoorlog en de gelijknamige TV serie.

Tekst/foto Bert Rosink


Nieuws

menu