Discussie over lichtkunstwerk voorlopig gedoofd

Het lichtkunstwerk bij De Deel in de tijd dat alle lampjes nog brandden archief Reina Halman Fotografie

Emmeloord - De gemeenteraad tornt voorlopig niet aan het lichtkunstwerk op de Deel.

Politieke Unie, ONS, ChristenUnie-SGP en de SP willen met het oog op forse reparatiekosten praten over de toekomst van het kunstwerk en daarom voorlopig geen bedrag begroten. Een amendement daarvoor werd met 15 tegen 14 stemmen afgeschoten.

Een deel van het licht in het werk van kunstenaar Herman Kuijer is kapot en daarmee verdwijnt de essentie van het object. Repareren kost 24.000 euro. ‘Dat is echt heel veel geld’, meent Gerda Knijnenberg van ChristenUnie-SGP. ONS vindt de timing van de uitgave slecht, omdat veel bedrijven het in deze coronatijd financieel moeilijk hebben.

Arja Heerspink van de Politieke Unie wijst erop dat de gemeente niet langer contractueel verplicht is om de reparatie uit te voeren. Dat was Noordoostpolder volgens haar alleen de eerste tien jaar. Ondertussen staat het werk voor het elfde jaar in Emmeloord. ‘Met alle veranderingen op De Deel is dit daarom een goed moment om over de toekomst van het kunstwerk te praten’, vindt Heerspink.

Cultuurbarbarisme

Dat ze daarbij ook het woord ‘verwijderen’ in de mond nam, zorgt voor kriebels bij Rien van der Velde (PvdA). Buitenkunst weghalen om financiële redenen vindt hij een vorm van ‘cultuurbarbarisme’, tot ergernis van Knijnenberg. ‘Ik ben een kunstliefhebber, maar dat wil niet zeggen dat je nooit de kosten mag afwegen.’

Onder meer Frans van Erp (CDA) wijst erop dat verplaatsen of helemaal weghalen van het kunstwerk vermoedelijk net zo duur is als repareren. Ook GroenLinks, D66 en VVD steunen het amendement van de Politieke Unie niet. Jasper van Os van de VVD zou in een commissievergadering wel eens verder willen praten over het onderwerp.

Nieuws

menu