Dokterszoon Ernst Kuipers uit Noordoostpolder kent de zorg

De in de Noordoostpolder opgegroeide Ernst Kuipers is de nieuwe minister van Volksgezondheid. Foto: ANP/Remko de Waal

Emmeloord - Met de aanstelling van ‘beddenbaas’ Ernst Kuipers (62) staat er na twintig jaar weer een arts aan de top van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij is ook een bestuurder die het Noorden kent, als zoon van een plattelandsdokter in de Noordoostpolder en geneeskundestudent en arts-in-opleiding in Groningen.

Kuipers werd naast Diederik Gommers een van de medische gezichten van de coronacrisis. Naast zijn werk als bestuursvoorzitter van het universitaire ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam was hij voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, en van daaruit verantwoordelijk voor de spreiding van coronapatiënten over de ziekenhuizen in Nederland.

Tijdens een van zijn vele media-optredens de afgelopen jaren noemde hij zichzelf een ‘nuchtere Groninger’. Niet dat hij oorspronkelijk uit Groningen zelf komt maar het zal vooral op zijn ‘noordelijke’ mentaliteit hebben geslagen.

Opleiding in Groningen

Kuipers werd in 1959 geboren in het Diaconessenhuis in Meppel en groeide op in Creil, Noordoostpolder, als oudste van vijf kinderen. Zijn vader was huisarts en zijn moeder runde de apotheek aan huis. Na het gymnasium in Emmeloord studeerde hij geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, liep zijn coschappen in het UMCG en deed vervolgens in de ziekenhuizen in Groningen en Deventer de opleiding tot internist.

Daarna specialiseerde hij zich aan het VUmc in Amsterdam verder tot maag- darm en leverarts, promoveerde hij op het ontstaan van maagkanker en werd vervolgens hoogleraar en afdelingshoofd maag- darm en leverziekten in het Erasmus MC Rotterdam. Toen hij daar in 2012 benoemd werd in de raad van bestuur stopte hij met de patiëntenzorg. In 2015 werd hij daarnaast ook voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute zorg, waar hij toenmalig bestuurder van het UMCG Jos Aartsen opvolgde.

Medische kennis op ministerie

Tijdens verschillende interviews liet hij de afgelopen jaren weten dat er wat hem betreft meer kennis uit de zorg zelf nodig was aan de top van het ministerie van volksgezondheid. Els Borst was in 2000 immers de laatste minister die zelf ook dokter was geweest en ook de topambtenaren hebben al jaren geen medische achtergrond meer.

Kuipers liet ook al eens doorschemeren dat dat gebrek aan kennis van de geneeskunde het ministerie ook parten heeft gespeeld tijdens de coronacrisis. Ook heeft hij uitspraken gedaan over de capaciteit van de intensive cares en ziekenhuiszorg die wat hem betreft uitgebreid had moeten worden en de onwenselijkheid van marktwerking in de ziekenhuiszorg. Het zal nog spannend worden of hij de hoge verwachtingen die hij daarmee heeft gewekt in de zorgwereld ook kan waarmaken want de afspraken in het regeerakkoord lijken daarmee niet helemaal in overeenstemming.

Arend van Wijngaarden (DvhN)


Nieuws

menu