Drie nieuwe toetreders in Agrofoodcluster

Het pand van het Agrofoodcluster langs de A6.

Het pand van het Agrofoodcluster langs de A6. Agrofoodcluster

Emmeloord - Het Agrofoodcluster, het open consortium voor de promotie van open teelt, heeft sinds kort drie nieuwe toetreders, namelijk Heftruckcentrum Post BV uit Emmeloord, Plantera en Gejo Grading Services BV uit Luttelgeest.

Directeur Cor van Veldhuijsen van het Agrofoodcluster (AFC) is vanzelfsprekend blij met deze twee nieuwe stakeholders: ‘We groeien en dat is fijn. Op deze manier kunnen we de open teelt steeds beter op de kaart zetten. De samenstelling van stakeholders wordt steeds diverser. Met Heftruckcentrum Post BV halen we een no-nonsens bedrijf binnen dat toeleverancier is van verschillende stakeholders en telers in de regio. Post heeft een flinke historie maar is pas sinds 2018 gevestigd in Emmeloord. Het bedrijf kent sindsdien een goede start aan de Schelling.’

Gejo Trading

Ook het innovatieve bedrijf Gejo Grading Services BV sluit zich aan bij het cluster. Het bedrijf werd in 2009 opgericht door Gerard Blok en Jos Broeders en is specialist in het elektronisch sorteren van onderstammen, bloemen en planten met Smart Graders die zijn aangepast voor deze gewassen.

De Smart Grader is de elektronische sorteerder, die aardappelen sorteert op maat maar ook schurft, scheurvorming en beschadigingen herkent. Hoge resolutie camera's en razendsnelle software analyseren de knollen, waarna deze met luchtmondjes bij de juiste uitgang van de band worden geblazen. Dat levert niet alleen een veel homogener eindproduct op, alle data worden opgeslagen en geven dus exact inzicht in de kwaliteit van de partij.

Plantera


Plantera is medio 2014 opgericht en focust zich in eerste instantie op de tafelaardappelmarkt binnen Europa. De initiatiefnemers van Plantera zijn Gerard Bovée en Jeroen van Soesbergen. Zij hebben allebei veel ervaring zowel op het gebied van veredeling als op het gebied van productie, logistiek en verkoop. 
De naam Plantera is afgeleid van een planter: dicht bij de grond staand en betrokkenheid bij het product. 

Plantera kenmerkt zich door korte lijnen met haar telers en afnemers, beslissingen worden dichtbij de bron genomen. Er wordt voor een deel eigen kweekwerk gedaan en er is veel aandacht voor eigen monopolierassen.

34 stakeholders

Het Agrofoodcluster is met de komst van Heftruckcentrum Post BV, Plantera  en Gejo Grading Services BV sinds de start in 2014 gegroeid van 10 naar 34 betrokken stakeholders.