Dwarsdenker Erasmus inspireert festival Via Musica dat langs Emmeloord, Creil, Espel en Rutten reist

Pianist Tobias Borsboom opent samen met voordrachtskunstenaar Simon Mulder zaterdag 6 augustus het Festival Via Musica met een concert in De Hoeksteen in Emmeloord. Foto Ronald Knapp

Emmeloord - De vijftiende editie van festival Via Musica, die van 4 t/m 7 augustus 2022 door heel Flevoland wordt gehouden, heeft als thema Dwarsdenken in muziek en staat in teken van Erasmus, dwarsdenker pur sang. Op zaterdag 6 augustus zijn er rondreisconcerten in Emmeloord, Espel, Creil en Rutten.

Het festival omvat vijftien concerten en voorstellingen met optredens van onder meer het Dudok Quartet, vocaal ensemble Cappella Pratensis, het Apollo Ensemble samen met de Noorse sopraan Siri Karoline Thornhill en pianist Tobias Borsboom samen met voordrachtskunstenaar Simon Mulder. Behalve muziek programmeert Via Musica ook film, beeldende kunst en theater.

De zaterdag 6 augustus staat traditiegetrouw in het teken van de rondreisconcerten door de Noordoostpolder. De reis kan per fiets, per auto of per festivalbus worden gemaakt. In De Hoeksteen in Emmeloord verzorgen pianist Tobias Borsboom en voordrachtskunstenaar Simon Mulder, zij werkten al eerder samen in programma’s over Schubert en Beethoven, het startconcert van deze dag. In een fonkelnieuwe voorstelling verbinden zij teksten uit Erasmus’ Lof der Zotheid met muziek van Eric Satie en Claude Debussy. Tobias Borsboom: ‘Erasmus beschouwt zotheid als smeermiddel dat mensen in staat stelt om te kunnen samenwerken en liefhebben. Wees niet te serieus, wees niet te streng en knijp af en toe een oogje dicht.’

Creil

Het Zwitserse ensemble Au joly boys, met twee zangers en drie viola da gamba spelers speelt en zingt liederen uit de renaissance in de Ontmoetingskerk in Creil, duo Robert & Meri – viool en piano – spelen het programma “Erasmus, inspirator voor ontwikkeling” , met sonates van Enescu en Beethoven in de Una Sancta kerk in Espel en Maria del Mar (sopraan) en Maxim Shamo (piano) brengen liederen van onder andere Brahms, Strauss en Liszt op teksten die linken aan Erasmus in MFC het Klavier in Rutten. Tijdens hun concerten worden schilderijen van de 15e eeuwse kunstenaar Albrecht Dürer vertoond.

Het eerste concert van de dag is om 10:00, daarna zijn er concerten om 11:45, 14:00 en 16:15 uur.

Missa l’homme armé

Het Apollo Ensemble speelt samen met een vocaal ensemble in Dronten het openingsconcert op 4 augustus. De Missa l’homme armé van Jacob Obrecht wordt a capella uitgevoerd door vier zangers. Naar verluidt heeft hij als koorknaap onder leiding van Obrecht gezongen. Deze katholieke mis wordt omgeven door twee rijk georkestreerde Lutherse missen van Johann Sebastian Bach.

Vrijdag 5 augustus is het festival te gast op het Erf van Boerkok. Het Dudok Quartet speelt in een tot concertzaal omgetoverde aardappelschuur een speciaal voor Via Musica samengesteld programma, met composities van zowel tijdgenoten van Erasmus, zoals Josquin des Prez, als Beethoven en Kagel, een Argentijnse componist die in 1998 de Erasmusprijs ontving. Na het concert van het Dudok Quartet is er een boeiende documentaire over Erasmus (gemaakt door filmmaker Harry Kümel) te zien en vanaf 18:00 is er een speciaal Erasmus diner, bedacht door de Boerkok zelf, Gerhard Flantua.

Het Apollo Ensemble heeft als gast de Noorse sopraan Siri Thornhill, die een programma brengt met aria’s uit Mozarts opera Idomeneo. Erasmus was een groot liefhebber van de oude mythologische verhalen, die hij ook vertaalde. Idomeneo is zo’n verhaal waarvan Erasmus vond dat iedereen het moest kennen.

Afsluiting in Almere en Zeewolde

De acht mannen van vocaal ensemble Cappella Pratensis, specialisten in polyfone muziek uit de vijftiende en zestiende eeuw, brengen op het muziekpodium van de Floriade samen met actrice Julia Akkermans de voorstelling Sound and Fury in première. Akkermans kruipt in het hoofd van Erasmus en laat zijn ideeën botsen met haar eigen onzekerheid en twijfels in tijden van pandemieën en internationale conflicten.

Tenslotte maakt het Scroll Ensemble, een ensemble dat oude muziek en improvisatie combineert, nog een dolle reis door de tijd en de muziek met een voorstelling over De Lof der Zotheid, het bekendste werk van Erasmus. Met een meet & greet voor musici en publiek wordt dan de 15e editie van Festival Via Musica besloten

Kaarten en informatie op de website: www.festivalviamusica.nl

Nieuws

menu