Eerste steen Paspartoe naar H. Michaelkerk

De eerste steen van Paspartoe wordt als eerste steen uit het slooppand aan de Noordzij in Emmeloord gered. Foto Reina Halman Fotografie

Emmeloord – Met het uithakken van de eerste steen van gebouw Paspartoe aan de Noordzijde in Emmeloord, door drie toekomstige bewoners, is donderdag de sloop van het pand begonnen. Op de plek komt een woonvorm van Triade Vitree.

De steen werd op 9 september 1950 gelegd door mgr Th. Huurdeman bij de bouw van de tijdelijke rooms katholieke kerk in Emmeloord. De huidige pastoor Victor Maagd kreeg het exemplaar aangeboden door de toekomstige bewoners Daniel, Hennie en René die de zware steen met precisie uitbikten. ‘Ik zal er een mooi plekje voor zoeken in de H. Michaelkerk, om de herinnering aan het pand te bewaren’, sprak de pastoor.

De rooms katholieke kerk werd ontwerpen door architect Froger en was bij de oplevering in 1951 al te klein voor de groeiende parochie. Tot 1956 was de kerk in gebruik. Daarna kreeg het als bestemming parochiehuis en later werd het cultureel jongerencentrum Paspartoe. In 2008 kocht zorgorganisatie Triade uit Lelystad het pand en die partij wil er nu een appartementengebouw van maken waar jongeren met een beperking kunnen wonen.

Delftse school

Om aan de sentimentele gevoelens tegemoet te komen wordt de herbouw in de stijl van het karakteristieke gebouw gehouden, de zogenaamde Delftse school. Het pand was te verouderd en in een technisch te slechte staat om te verbouwen tot appartementencomplex, liet Triade eerder weten. En hoewel Paspartoe een van de oudste gebouwen van Emmeloord is, een beschermde gemeentelijke monumentenstatus heeft het pand niet.

Wethouder Marian Uitdewilligen zei donderdag dat het jammer is dat het oude pand niet behouden kon worden, maar ze is blij dat er een mooi gebouw voor terugkomt, dat lijkt op het oude.

40 appartementen

Volgende week start bouwbedrijf van Norel met de sloop van het karakteristieke pand. Daarna kan de bouw beginnen van het wooncomplex. Dat krijgt 40 appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij krijgen 24-uurs begeleiding van Triade Vitree. Naar verwachting is in april 2023 de bouw klaar.

Nieuws

menu