Eva Vriend met Huub Stapel voor Omroep Max langs de boorden van de Zuiderzee. Vierdelige tv-serie vanaf 4 juni te zien op NPO2

Huub Stapel op de boerderij in Luttelgeest waar Eva Vriend opgroeide. Eigen foto

Emmeloord - Schrijfster en historicus Eva Vriend uit Emmeloord maakt samen met Huub Stapel een vierdelige serie over Eens ging de zee hier tekeer voor Omroep Max. De uitzendingen zijn vanaf zaterdag 4 juni te zien op NPO2 om 20.40 uur.

De serie op Omroep Max start wegens het negentigjarig bestaan van de Afsluitdijk. De vierdelige serie ‘Eens ging de zee hier tekeer’, die is ontsproten aan het laatste boek van Vriend. Vriend gaat samen met Stapel langs de plaatsen en hoofdpersonen uit het boek. ‘In de eerste aflevering ontmoet ik presentator Huub Stapel op Schokland. We zijn voor aflevering drie naar de boerderij van mijn vader geweest in Luttelgeest en in de laatste aflevering eten we samen een visje bij Kees Ballap in Volendam’, vertelt Vriend.

Van haar boek Eens ging de zee hier tekeer verschijnt nog deze maand een Engelse vertaling: Where the Zuiderzee once raged. Eind deze maand verschijnt van Het nieuwe land, dat tien jaar geleden uitkwam, een heruitgave met een nieuw omslag en nieuw voorwoord. ‘In dit voorwoord reflecteer ik op de rol die mijn boek ongepland ging spelen in een zoektocht naar een nieuwe identiteit, en ik vertel over een oude boom waarvan ik bleek te houden.’

Schokland

Vriend werkt momenteel aan het onderzoek voor haar nieuwe boek dat gaat over Schokland en haar nazaten. Hiervoor heeft ze financiële ondersteuning gekregen van de Provincie Flevoland en het Prins Bernhard Cultuurfonds. ‘En ik werk in dit project ook weer samen met het Zuiderzeemuseum. We organiseren dit voor- en najaar Schokker Verhalenmarkten in Kampen, Vollenhove en Volendam, de plaatsen waar de meeste Schokkers na de ontruiming van het eiland in 1859 naartoe verhuisden, We reizen natuurlijk ook af naar Schokland zelf.’ De eerste Schokker Verhalenmarkt is zaterdag 4 juni om 11 uur in Stadsmuseum Vollenhove.

Nieuws

menu