Feestelijke dertigste editie ‘scholierenparlement’ in Flevoland. 'Europa is anno 2022 actueler dan ooit'

Jongeren in de Statenzaal. Archieffoto: Fotostudio Wierd
De aftrap is donderdagmiddag 12 mei. Gedeputeerde Michiel Rijsberman verwelkomt de leerlingen en houdt een speech. De provincie is vier dagen lang de thuisbasis van de groep leerlingen.
De leerlingen uit de bovenbouw Havo/VWO vertegenwoordigen diverse landen en leren daardoor ook andere Europese landen en hun standpunten kennen. Kernenergie is in Nederland bijvoorbeeld een heikel onderwerp, maar in Frankrijk is dit onderwerp niet controversieel.
Training debatteren
De deelnemers krijgen op de donderdag een training debatteren.
Vanaf vrijdag ‘spelen’ ze een mini-parlement. Waarbij ook de regels van het Europese parlement worden gevolgd, zo is er een voorzitter die de vergadering leidt. Op dinsdag 17 mei, die wordt afgesloten in de Statenzaal, wordt bekend gemaakt welke leerlingen door gaan naar de landelijke conferentie van Model European Parliament. Dan ontmoeten de deelnemers van de verschillende provincies later dit jaar elkaar om met elkaar in debat te gaan over Europese kwesties.
Minder deelnemers
De dertigste editie telt met een kleine dertig deelnemers, minder scholieren dan voorgaande edities. Dat is mede het gevolg van de afgelopen periode. Door corona is de editie van vorig jaar afgelast, daarmee is een breuk gekomen met het automatisme van elk jaar meedoen aan MEP Flevoland. Bovendien moeten middelbare scholieren en docenten alle zeilen bijzetten om dit schooljaar, dat minder regulier was dan wenselijk, af te sluiten. Een extra activiteit als MEP past dan niet in de planning.
De coördinatoren van MEP Flevoland, docenten Diny Verrips en Annemarie Schoemakers van het Emelwerda College in Emmeloord, stellen dat het belangrijk is dat MEP Flevoland doorgaat. De twee oud-leerlingen van het Emelwerda College en tegenwoordig studenten Iris van Son en Job Mather die MEP Flevoland mede organiseren ondersteunen dit. ‘Leerlingen leren ook buiten de klaslokalen, ze ontmoeten andere leerlingen, leren vaardigheden als overleggen, een standpunt innemen, verdiepen in de ander, verdiepen in onderwerpen als volksgezondheid, milieu. Dat zijn waardevolle lessen. En MEP is ook veel plezier hebben met elkaar.’ Tom Fahner, nu student, maar oud-leerling van ISG Arcus uit Lelystad geeft aan dat hij met veel plezier MEP helpt organiseren.
‘Belang Europese Unie toegenomen’
De organisatie hoopt dat volgend jaar meer scholen in Flevoland zullen aanhaken. ‘Door de coronacrisis en door de oorlog in Oekraïne is het belang van de Europese Unie toegenomen. De oprichter van Model European Parliament had in 1990 tot doel dat jongeren begrepen wat het is Europeaan te zijn. MEP draagt hieraan bij.’