Gedenkplaat familie Hartman

Op de foto de familie Hartman: Hilbertus, Remmelina, Hendrik, Jan, Hendrika, Jantina (Tini) , Roelofje en Lina

Lemmer - Bij de sluis van Lemmer wordt vrijdagochtend om 9.15 uur een gedenkplaat onthuld als herinnering aan de dood van vijf leden uit het gezin van schipper Hendrik Hartman. Ze kwamen op 6 september 1944 om bij een aanval van geallieerde vliegtuigen.

De gedenkplaat wordt onthuld door Tini Westerhof-Hartman, 75 jaar nadat het binnenvaartschip "de TJOBA" van haar vader werd gebombardeerd door een Mosquito-bommenwerper. Deze was op weg was naar de thuisbasis en behoorde tot het 109-de squadron van de RAF. Ze doet de onthulling samen met drie schoolkinderen van De Arke uit Lemmer.

Friese sluis

De TJOBA lag in de Lemstervaart aan de wal, aan de stuurboordzijde (noordelijke oever vanaf hier gezien), vlak voor de Friese Sluis, aan de noordelijke oever. Het schip en de bemanning lagen te wachten op een vracht hooi die naar Purmerend vervoerd moest worden.

Tijdens dit bombardement waren Tini Westerhof-Hartman, haar oudere broer en jongere zusje bij hun grootouders in Zwolle. Zij waren daar omdat de vakantie voorbij was en ze weer naar school moesten. Zij overleefden het drama. Tini is de enige nog levende van het gezin Hartman.

Ze verloor op die dag haar vader en zetschipper Hendrik Hartman (41), moeder Lina Hartman-Booij (36), broertje Jan Hartman (9) en de zusjes Remmelina Hartman (7) en Hendrika Hartman (4)

Plechtigheid

Als blijvende herinnering aan dit oorlogsdrama is deze gedenkplaat geplaatst. De plechtigheid begint om 8.55 uur met het luiden van de klokken in Lemmer aansluitend spreekt Piet Zantman, voorzitter van de Stichting Oud Lemmer, Commissaris van de Koning Leen Verbeek en wordt een gedicht voorgelezen door Job Degenaar. Daarna vindt om 9.15 de onthulling plaats.

Nieuws

menu