Gemeenteraad schaart zich achter Deelplan minimabeleid

Marian Uitdewilligen: 'Sympathiek, maar het past niet binnen het financieel kader. Het kan gewoon niet.' Foto EvelienFotografie

Emmeloord - De gemeenteraad stemde maandagavond in met het zogenoemde Deelplan minimabeleid. Daarmee wil gemeente Noordoostpolder voorkomen dat inwoners in langdurige armoedebeleid belanden.

Bij de behandeling ging de meeste tijd zitten in de behandeling van twee voorstellen van SP en VVD. De socialisten willen dat meer regelingen openstaan voor mensen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Daarmee wil de partij voorkomen dat polderbewoners die een baan vinden toch in inkomen achteruit gaan, omdat ze dan niet meer voor bepaalde regelingen in aanmerking komen.

Sympathiek

Net als de meeste partijen vindt wethouder Uitdewilligen dat voorstel ‘sympathiek’. 'Maar het past niet binnen het financieel kader. Het kan gewoon niet', aldus de wethouder. Ook coalitiepartijen CDA en ChristenUnie-SGP geeft dat financiële argument de doorslag. Alleen PvdA, GroenLinks en D66 schaarden zich achter de SP.

Ook VVD en Politieke Unie willen wat aan de armoedeval doen, maar zien de oplossing juist in een andere richting. Ze willen vooral de gang naar arbeidsmarkt stimuleren. 'Het werkt niet mee als mensen dan juist minder gaan verdienen', zegt Linda Verduin (VVD), die daarom een onderzoek wil naar de mogelijkheid van een ‘geleidelijke schaal’ bij inkomensondersteunende maatregelen.

Uiteindelijk bracht de VVD het amendement niet in stemming. Een meerderheid van de partijen ziet niets in de argumenten van de liberalen, maar zijn wel benieuwd naar de resultaten van het onderzoek. Daarom legt de VVD binnenkort in een commissievergadering het voorstel op tafel.

 

Nieuws

menu