'Grondproeven' unieke theatrale voedselbeleving bij 80/20-driegangendiner van Pioniers van de Toekomst in Ens

‘Culinair muziektheater Grondproeven. Foto: Marcel Molle

Ens - Pioniers van de Toekomst presenteert dit jaar weer een diner op een locatie waar voedsel wordt verbouwd. Voor een nog intensere beleving gericht op een breed publiek zorgt de muziektheatervoorstelling ‘Grondproeven’.

Bewustwording creëren wat betreft gezond voedsel uit de regio is een van de missies van de stichting Pioniers van de Toekomst. Wat dat betreft is een ’80/20-driegangendiner’ op locatie, waarin (biologische) producten uit Noordoostpolder centraal staan een beproefd en gewaardeerd terugkerend evenement. 80/20 staat voor de verhouding tachtig procent vegetarisch en twintig procent dierlijk voedsel, maar ook voor tachtig procent producten uit de regio en twintig procent van daarbuiten.

BioRomeo

De locatie is dit jaar biologisch landbouwbedrijf BioRomeo aan Zwijnsweg 5 in Ens. Hier worden onder meer regenboogpeen, koolraap, knolselderij en wilde bietjes geteeld. De gerechten worden bereid door restaurant Le Mirage uit Emmeloord, tevens enthousiast deelnemer aan de stichting, met ondersteuning van andere vrijwilligers. Zij verwerken onder meer de producten uit de Noordoostpolder op delicate wijze in iedere gang van het diner.

Grondproeven

Nieuw is de toevoeging van de ‘reizende’ muziektheatervoorstelling ‘Grondproeven’. ‘Op speelse wijze nemen de acteurs en muzikanten het publiek mee in de uitdagingen waar akkerbouwers nu voor staan’, licht Digni van den Dries toe, die namens de pioniers een voorstelling elders voorproefde. ‘De voorstelling nodigt de consument uit om even op de stoel van de boer te gaan zitten. Boeren moeten immers de wereld voeden en tegelijkertijd verduurzamen, terwijl de marges steeds kleiner worden.’

Alle ingrediënten van het evenement samen - voedsel, enscenering, tekst en muziek - zijn zinnenstrelend en bieden de deelnemers nieuwe inzichten. ‘Je ziet dat daardoor nieuwe gesprekken ontstaan tussen boer en burger’, aldus Van den Dries.

Reservering

De dinervoorstellingen worden gehouden op vrijdag 2 en zaterdag 3 september, aanvang 18.00 uur. Op zondag 3 september volgt om 13.00 uur een lunchvoorstelling.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.pioniersvandetoekomst.nl .

Nieuws

menu