Hans Baltus: 'Een machtig mooi avontuur'

Hans zingt in de finale het lied: House of the Rising Sun Printscreen The Voice Senior

Emmeloord - De 71-jarige Hans Baltus mijdt dezer dagen nog even de Lange Nering in Emmeloord. De finalist van de The Voice Senior kan geen stap verzetten of hij staat een uur te praten over zijn momenten van fame op de Nederlandse televisie.

‘Ik liep zaterdag even naar een vriend en werd door twee knaapjes aangesproken. U bent toch die man van de televisie. Mogen we met u op de foto dan sturen we die naar oma’, vroegen ze Hans, die de avond ervoor de finale hale van The Voice Senior. ‘Ja dan smelt je toch?’ Coach Ilse de Lange had vrijdag twee troeven die met elkaar moesten uitmaken wie tot de beste vier zou doordringen. In die race verkoos ze uiteindelijk de Emmeloorder ‘zingende loodgieter’ boven Jody Pijper. 

Man die hart uitstort in de muziek

Ilse prees zijn vertolking van House of the Rising Sun. ‘Hans zingt met zijn hele lichaam. Waar andere deelnemers al grote carriêres maakten, zong Hans altijd in kroegjes. Ik vind hem zo gaaf: de gewone man die zijn hart uitstort in de muziek.’ Hans mocht zich omkleden om in de grote finale Sorry Seems to be the hardest word van Elton John voor het voetlicht te brengen op een perzisch tapijtje en onder kroeglampen. 

Kilometers

Het was het lied dat Baltus in 1966 voor het eerst zong toen hij met een bandje optrad. ‘Ik vond dit een mooie afsluiting.’ Hans zette al zijn ziel en zaligheid in het lied, maar won er de competitie niet mee. Phil Bee werd de grote winnaar, maar Hans voelde zich niet minder winnaar. ‘Dat waren we allemaal wel. Het was een machtig mooi avontuur. Ook een hele poppenkast om mee te maken, hoor. Ze hebben kilometers aan bandopnames gemaakt, waarvan maar een paar meter uitgezonden werd, maar ik heb er van genoten.’

Ik moet het leuk vinden

Vanuit het hele land is belangstelling om de Joe Cocker van de polder te boeken, maar Hans houdt de boot nog wat af. ‘Ik heb ook nog mijn optredens met bluesband Mouldy-T en geld interesseert me niet. Ik ben 71, ik moet het leuk vinden.’ 

 

Nieuws

menu