Het Boeren Brouwers bier van de broers Marc en Bart Schot uit Bant valt in de smaak. Hoe van de coronanood een deugd te maken

Bart en Marc Schot uit Bant heffen het glas op hun duurzame Boeren Brouwers bieren. Eigen foto

Bant - De broers Bart (29) en Marc (32) Schot uit Bant bedachten in coronatijd – gedwongen door een gebrek aan geopende kroegen en cafés – dat het tijd was hun eigen bier te brouwen.

De naam Boeren Brouwers begint in de polder inmiddels een heus begrip te worden. Zo schenkt ‘t Voorhuys het Polderse bier Witlovers zelfs op de tap en is het op de fles te vinden in diverse lokale winkels.

‘Een kruidig fris witbiertje’, legt oudste broer Marc uit, die als technisch adviseur werkt bij Liander in Zwolle. Bart woont in Amsterdam en werkt bij Sunrock, dat grootschalige zonne-installaties ontwikkelt. Beiden focussen ze zich in hun werk op duurzaamheid binnen de energiesector. Dat is wel wat anders dan het boerenleven. Het hart klopt zichtbaar sneller wanneer ze het hebben over hun geschiedenis op de boerderij. ‘Fysiek en creatief bezig zijn zorgt voor een andere energie’, merkt Bart op. ‘En daar geven wij handen en voeten aan door bier te brouwen, in te pakken en te verzenden vanuit de ouderlijke boerderij in Bant’, haakt Marc daarop in.

Duurzaam brouwen

Want voor dat werk komen de twee broers wekelijks terug naar de boerderij van vader Thijs Schot. Daarnaast is ook jongste broer Jari, die bij het familiebedrijf werkt, in het bierverhaal meegenomen. De broers willen hun bier uiteindelijk namelijk volledig ‘duurzaam’ brouwen: Bier van eigen bodem. ‘We pakken het stapje voor stapje aan. We werken nu nog hard aan nieuwe recepten en kunnen binnenkort onze eigen hopbellen van de hopproeftuin oogsten’. Uiteindelijk is de bedoeling naast de ingrediënten, ook het proces duurzaam te maken (zonnepanelen, opvangsysteem voor afval- rest- en regenwater).

Stabiele afzet

Een eigen brouwerij hebben ze overigens nu nog niet. Ze maken gebruik van een zogenaamde huurbrouwerij in Uitgeest, waar het Boeren Brouwers bier zelf wordt gebrouwen en afgevuld. De twee willen zich eerst richten op een stabiele afzet van bier, voordat ze investeren in een eigen brouwerij. ‘Eerst kijken of er een markt is voor ons bier’ – dat antwoord lijkt positief uit te vallen, afgaande op het aantal afnemers dat ze al hebben.

Inmiddels hebben ze ruim 5000 liter geproduceerd. Dat is overigens nog niet voldoende om voor volledige broodwinning van beide broers te zorgen. ‘Het rendabel maken is moeilijk. Dan moeten we op veel grotere schaal produceren en investeren.’ Uiteindelijk dromen ze van een echte brouwerij waar wekelijks bieren worden gebrouwen. Nu voeren ze – met beide handen stevig aan het roer – gestaag verder met het uitbouwen van hun business.

Luxe triple-variant

Op dit moment zijn de broers druk bezig met de ontwikkeling van een amberbier en een luxe triple-variant met wilde gist. De laatste laat zich net als een wijn beschrijven ‘ De smaak verandert met de jaren; een exclusief bier.’

Wie benieuwd is naar de smaak van het bier. Op de website www.boerenbrouwers.nl kan bier besteld worden en staan ook de verkooppunten.

Cees Walinga

Nieuws

menu