Het weer | Droogte houdt aan

Urk afgelopen maandag in zomerse sferen. Weinig wind en volop zon Foto Robert de Vries

Het wordt de laatste jaren steeds droger in het voorjaar. In 2018, 2019, 2020 en vorig jaar hadden we ermee te maken en 2022 voegt zich nu ook in het rijtje.

Het neerslagtekort in de polder is opgelopen tot ongeveer 80 millimeter. Toen het voorjaar begon hadden we wel een betere startpositie, want de winter was behoorlijk nat. Daardoor was het neerslagtekort van afgelopen zomer verdwenen. De jaren daarvoor viel er in de winter niet zoveel regen waardoor het voorjaar al met een tekort begon. Nu het voorjaar droog verloopt wil niet zeggen dat de zomer ook kurkdroog wordt, want in 2020 werd het uiteindelijk nat en verdween het neerslagtekort.

Zet de trend toch door naar de zomer, dan is de kans reëel met een droge bodem dat er hoge temperaturen gemeten worden. Als er weinig vocht in de lucht of bodem zit kost het weinig energie om de lucht op te warmen. De afgelopen dagen deed het al een beetje zomers aan. Op maandag en dinsdag kwam het kwik ruim boven de 20 graden uit. We krijgen de komende dagen tijdelijk met wat lagere temperaturen te maken en misschien kan er ook een bui vallen.

Westelijke stroming

Dat heeft te maken met een westelijke stroming. We raken tijdelijk onder de invloed van een hogedrukgebied kwijt. Daardoor zou er de komende dagen ook een bui kunnen vallen, maar geen grote hoeveelheden. De temperatuur ligt in de middag rond de 17 graden. In het weekeinde loopt de temperatuur op naar ruim 20 graden. Na het weekeinde zakt het hogedrukgebied naar centraal Europa en dan kan de wind uit het zuiden gaan waaien en wordt het 25 graden of nog warmer.

Robert de Vries

Nieuws

menu