Het weer | Een achtbaan: van winterse temperaturen naar 15 graden

het was maandagmiddag onstuimig langs het IJsselmeer. Er kwamen windstoten voor tot 100 km/u. Foto: Robert de Vries

De temperatuur zat de afgelopen dagen in een achtbaan. Na een winters weekend met sneeuw steeg de temperatuur maandag in één keer naar 15 graden.

Het kwam allemaal door een actieve depressie boven de Britse Eilanden. Zeer zachte lucht werd er naar ons aangevoerd, maar dat ging ook gepaard met veel wind. Op het IJsselmeer kwam het kortstondig tot storm. Dat was een tijdje geleden, want de laatste keer dat het tot storm kwam was in februari 2022.

Zware windstoten

Er kwamen ook zware windstoten voor tot rond de 100 kilometer per uur. Inmiddels zitten we weer in minder zachte lucht en is het kwik gezakt naar 6 graden in de middag, maar voor de komende dagen zit er opnieuw zachte lucht in de verwachting. Verder blijft het wel wisselvallig. Morgen komt er veel bewolking voor en valt er een beetje lichte regen. Het heeft te maken met de passage van een warmtefront.

Het kwik zal in de loop van de dag stijgen naar 10 graden, maar vrijdag komen we in nog veel zachtere lucht terecht. Het kan in de middag 15 graden worden. Het gaat wel gepaard met veel bewolking en een paar buien. In het weekend doet het kwik een paar stappen terug, maar met 11 tot 13 graden is het nog steeds vrij zacht.

Paar buien

Zaterdag vallen een paar buien en zondag lijkt een regenachtige dag te worden. Volgende week zit er nog steeds geen stabiel lenteweer aan te komen. Het is aanhoudend wisselvallig met middagtemperaturen iets boven de 10 graden.

Nieuws

menu