Het weer | Het wordt weer wisselvalliger

Soms lag er een dun laagje ijs op de sloten tijdens nachten met lichte vorst. Foto: Robert de Vries

De winter deelde de afgelopen dagen wat speldenprikjes uit in de polder. In de nacht kwam het tijdens opklaringen soms tot lichte vorst.

Meestal was er veel bewolking en bleef het kwik boven nul. Overdag was het ook kil met slechts een graad of 3. Doordat er nauwelijks zon was werd het ook fris in de huizen.

Zachter

De komende dagen wordt het weer zachter, maar waarschijnlijk ook wisselvalliger. Met de huidige verwachting voorgeschoteld zou de maand hoeveelheid regen in Marknesse (KNMI-weerstation) boven de 100 millimeter uitkomen. De natste januari ooit gemeten was in 2004. Toen viel er 129,9 millimeter. In Emmeloord zat er toen 139 millimeter in de regenmeter. In Emmeloord zouden ze dit jaar daar overheen kunnen gaan, want tot nu toe is daar al 122,7 millimeter gevallen.

Te natte maand

Record of niet, januari 2023 is duidelijk een te natte maand, want normaal valt er circa 72 millimeter. Morgen kan er eerst wat regen vallen. We zitten in zachtere lucht, want het kwik stijgt naar 7 á 8 graden en daarbij laat de zon zich ook zien. Vrijdag is het droog en is er geregeld ruimte voor de zon. Al met al een heel aardige dag.

Tijdens het laatste weekend van januari zien we een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan liggen met een uitloper naar onze omgeving. Soms vallen er wat buitjes, maar er is ook ruimte voor de zon. Vanaf volgende week komen we in een west tot noordwestelijke straalstroom terecht. Er trekken van tijd tot tijd storingen over met regen of buien. Heel zacht zal het niet worden, maar van winterweer is geen sprake.

Eerste dagen van februari

Dit zal ook het beeld zijn tijdens de eerste dagen van februari. Alweer de laatste maand van de meteorologische winter. Winterliefhebbers moeten nog niet opgeven, want men zegt wel eens: als de dagen gaan lengen, zullen de nachten gaan strengen.

Nieuws

menu