Het weer | Hittegolf in de maak

De Ketelbrug staat deze dagen vaak open  Foto Robert de Vries

De zomer is tot nu toe bijzonder zonnig verlopen met een bovengemiddeld aantal zonuren. De temperatuur maakt wel flinke schommelingen, maar over het algemeen is het te warm.

De zomer gaat voor een hete finale, want er komt een hittegolf (een reeks van 5 dagen met 25 graden of meer en drie dagen boven de 30) aan. Als het in De Bilt tot een hittegolf komt spreken we van een landelijke. Het zal de 30e zijn sinds het begin van de metingen in 1901. Het heeft allemaal te maken met een bijzonder groot en krachtig hogedrukgebied in de buurt van onze polder en vanaf het weekend meer boven Scandinavië. De lucht kan in een hogedrukgebied opwarmen door de dalende bewegingen in de atmosfeer. Tevens is de grond ook nog erg droog waardoor de opwarming nog meer een boost krijgt.

Morgen en vrijdag wordt het rond de 30 a 31 graden. Het is uitgesproken zonnig en er is geen wolkje aan de lucht. De wind komt uit een oostelijke richting en is overwegend matig. Zodra zaterdag het kwik boven de 30 graden uitkomt is de hittegolf daar. Het wordt dan maximaal 31 à 32 graden. Ook zondag kunnen we dertigers op de thermometer verwachten. Tijdens de nachten koelt het af naar een graad of 17. Voor de boeren is deze zeer warme periode een extra klap boven op de huidige droogte. Maandag is de verwachting wat onzeker doordat koelere lucht dichterbij komt. In de loop van volgende week neemt de warmte af en kan er ook een bui vallen.

Nieuws

menu