Het weer | Soms hardnekkige mist

Een winterse ochtend op Schokland eerder deze week. Foto: Robert de Vries

Maandag begon de werkweek met lichte vorst in de ochtend. Alles was mooi berijpt. Dat levert soms ook ongemakken op zoals gladheid. De komende dagen kan dat ook gaan gebeuren, maar er is ook een andere complicatie en dat is de kans op mist.

Boven de Britse eilanden hangt een groot hogedrukgebied. Het systeem heeft een luchtdruk van 1042 hPa. Als je zelf thuis een barometer hebt kan je zien dat hij nu zo rond de 1039 hPa staat bij ons. Het betekent droog weer. We hebben wel te maken met een zwakke aanvoer vanaf de Noordzee. Vochtige lucht komt onze kant op waardoor er makkelijk laaghangende bewolking en mist kan voorkomen. Dat is ook het beeld voor morgen en vrijdag. Mogelijk blijft dat de hele dag hangen.

Nog geen winter

Als de zon dan toch even tevoorschijn komt in de loop van de dag, dan zie je het kwik meteen stijgen naar een graad of 6. Dat is heel normaal voor half januari. In de loop van het weekeinde verdwijnt het hogedrukgebied geleidelijk. Wel komt er een nieuw exemplaar ten westen van Ierland te liggen. Ondertussen zien we ook de luchtdruk dalen boven Scandinavië. Bij ons zal de noordwestelijke stroming daardoor in kracht toenemen. Het blijft droog met af en toe zon bij temperaturen rond de 7 graden. Een stabiele en koude winterperiode is niet in zicht. Het zullen van tijd tot tijd wat speldenprikjes zijn.

Nieuws

Meest gelezen