Het weer | Vrij koele Hemelvaart

Ochtendsfeer het afgelopen weekend bij de Wellerwaard.

Ochtendsfeer het afgelopen weekend bij de Wellerwaard. Foto Robert de Vries

De afgelopen dagen was het nog vrij warm en kwam het kwik boven de 20 graden uit, maar dat zal niet tijdens het Hemelvaartweekend zijn.

Gemiddeld gezien hoort het kwik nu overdag rond een graad of 19 te liggen. Daar zitten over het algemeen iets onder. Een koelere periode rond deze periode en begin juni wordt ook wel Schaapscheerderskou genoemd. Deze naam is vroeger ontstaan doordat boeren in deze periode hun schapen scheren. Ze maakten dan gebruik van het wat bewolktere en koelere weer, want dat was plezierig voor de schapen. Zo konden ze op hun kale huid niet snel verbranden.

Schaapscheerderskou

Op de weerkaart zien we nu een hogedrukgebied liggen voor de westkust van Frankrijk. Bij ons staat er morgen op Hemelvaartsdag een west tot noordwestelijke stroming. De zon is er van tijd tot tijd bij, maar er kan ook een bui vallen. Het zal zeker geen verregende dag zijn. Er is ook ruimte voor de zon. Het kwik stijgt naar een graad of 18. Vrijdag en zaterdag zal het hogedrukgebied wat gaan verplaatsen in noordelijke richting en komt voorbij Ierland te liggen.

De stroming draait dan bij ons meer naar het noordwesten tot noorden. Soms valt er een bui, maar er is ook geregeld zon. Het is wat aan de koele kant met middagtemperaturen rond de 17 graden. Na het weekeinde lijkt de noordwestelijke stroming bij ons in stand te blijven. Soms valt er een bui, maar er is ook geregeld ruimte voor de zon. Tot zeker de eerste week van juni wordt het niet warm en blijven de temperaturen onder het gemiddelde. Daarbij is het licht wisselvallig.