Het weer | Zacht begin van adventsperiode

IJshaar, ook wel de baard van Koning Winter. Je kan het specifiek vinden op dood hout van beuken of eiken. Als de temperatuur net iets onder nul ligt, de luchtvochtigheid hoog genoeg is en er een bepaalde schimmel aanwezig is in het hout, kan dit prachtige fenomeen ontstaan. Foto: Robert de Vries

De laatste week van november komt er aan en de adventsperiode. Daarmee staat december te trappelen om te beginnen. Het is ook de eerste maand van de meteorologische winter.

De verwachting voor deze tijd ziet er toch weer zacht uit. Toch hadden we het afgelopen weekeinde te maken met een winterse speldenprik. In de nachten heeft het gevroren en zondag kregen we te maken met de eerste sneeuw van het seizoen in de polder. Niet ver van de polder af regende het overigens gewoon zoals in Kampen en Swifterbant. Zo zie je maar dat de verschillen op korte afstand behoorlijk groot kunnen zijn.

Morgen en vrijdag hebben we te maken met enkele storingen. Er valt regen of een paar buien. Vooral op vrijdag is de zon er van tijd tot tijd bij. Met een vrij stevige wind uit het zuidwesten zal de temperatuur gaan stijgen naar een graad of 11 à 12. Normaal gesproken is het nu 7 à 8 graden overdag. Dit soort waardes zullen we de komende nachten juist aantreffen. In het weekend zijn we ook zeker niet van het wisselvallige weer af. Met name in de nacht naar zondag en zondag overdag kunnen we regen gaan verwachten. Het kwik ligt in de middag rond de 10 à 11 graden. Volgende week zit er nog geen winterweer in de planning. Er is wel een hogedrukgebied aanwezig boven Rusland, maar dat krijgt voorlopig nog geen grip op het weer. De kou zal dus nog in die hoek blijven.

Nieuws

menu