Het weer | Zomers begin van de zomer

De zonsondergang bij het IJsselmeer. Foto Robert de Vries

Gisteren begon de kalenderzomer. Voor de meteorologen was dat al op 1 juni, maar pas als de zon boven de Kreeftskeerkring staat is het ook sterrenkundig.

In deze periode is de zonkracht op zijn hoogst. De zon heeft een relatief korte instraling. Daardoor kan je nu zonkracht 7 tot 8 hebben bij gunstige omstandigheden. In 10 minuten tot een kwartier kan je al verbranden. Zeker van 10:00 in de ochtend tot 18:00 in de avond is de zon nu zo sterk dat je je moet beschermen. Het weer werkt ook mee, want het is volop zomers te noemen. Morgen kunnen we net als vandaag weer flink wat zon verwachten.

Het belooft ook de warmste dag van de week te worden. Het kwik stijgt in de middag naar 27 à 28 graden. De wind komt daarbij uit een oostelijke richting en is zwak tot matig. In de loop van de dag wordt een lagedrukgebied vanuit het zuiden wel opdringerig en kan er misschien een regen- of onweersbui vallen. Vrijdag wordt de lucht een stuk zwoeler en neemt de kans op buien wat verder toe. Daarbij kan dan ook onweer voorkomen. De temperatuur stijgt in de middag nog naar 23 à 24 graden. In het weekend krijgt een lagedrukgebied net ten noordwesten van de Britse Eilanden toch grip op ons weer. Het zal met een zuidwestelijke stroming zeker niet koud zijn, want het kwik komt in de middag makkelijk boven de 20 graden uit, maar er kunnen ook buien vallen met kans op onweer. Begin volgende week brengt een tijdelijk hogedrukgebied weer wat droger weer met geregeld zon. De laatste dagen van juni zien er dan ook prima uit, want het wordt nog altijd rond de 22 graden.

Nieuws

menu