Hoofdprijzen Fish Potato Run naar Steenwijkerland

Erik Bolding uit Tuk hier in tweede positie laat het kopwerk aan anderen over in de Fish Potatorun. Foto Reina Halman Fotografie

Emmeloord - De 31ste editie van de Fish Potato Run, oftewel 14 kilometer lopen van Urk naar Emmeloord, werd een dubbelslag voor lopers uit Steenwijkerland. Bij de heren zegevierde Erik Bolding uit Tuk en bij de dames ging Steenwijkse Eline Kelly als eerste over de meet.

Bolding zette de loop in 2019 ook al op zijn naam en dat terwijl het parcours hem niet per se op het lijf geschreven is. ‘Ik houd wel van wat bochten en dan weer opnieuw aanzetten. Daar ligt mijn kracht. Deze loop is rechttoe rechtaan, maar ik heb het tactisch wel goed gespeeld. Dat was echt nodig’, sprak hij kort nadat hij door het finishlint gelopen was dat door burgemeester Roger de Groot en zijn echtgenote Berthilde werd gespannen.

Tegenwind

Hij liet het kopwerk onder meer door de nummer twee Dennis van Delft doen. ‘We hadden een lichte tegenwind. Ik heb van de lopers voor me geprofiteerd en snelde op het einde naar de zege. Ik vond het geen gemakkelijke race en ik had me bovendien laat ingeschreven.’ De inwoner van Tuk vroeg zich af of de loop over asfalt wel in zijn aanloop naar het NK Cross in november paste.

Daar verdedigt de 38-jarige loper zijn nationale titel op de 8 kilometer bij de Masters. ‘Als je wint past het natuurlijk altijd in je programma. Ik heb goed constant tempo kunnen lopen.’ Hij zette de klok stil op ruim 42 minuten. De eerste dame deed er ruim 8 minuten langer over. Kelly noteerde een tijd van 50,32 minuten.

Topfavoriet

Vooraf behoorde ze tot de topfavorieten. ‘Als je naar de deelnemerslijst kijkt wel, maar je weet het vooraf natuurlijk nooit. In de race moest ik het vooral alleen doen en dat was wel moeilijk. Uiteindelijk heb ik wel redelijk ontspannen kunnen lopen’, aldus de manager van een AH filiaal in Heerenveen.

Kelly kwam al voor de derde keer op rij als eerste over de meet in de Fish Potato Run. ‘Het parcours ligt me wel. Ik loop graag op asfalt en de afstand past ook bij me.’ De loop van Urk naar Emmeloord paste ook prima in haar trainingsschema dat erop gericht is om te vlammen in de Zevenheuvelentocht, een loop over 15 kilometer, op 20 november in Nijmegen.

Tachtig vrijwilligers

Grote winnaar van de Fish Potato Run was ook de organisatie die met tachtig vrijwilligers een vlekkeloze editie neerzette. Het organiserende AV NOP slaagt er steeds weer in de loop tot een van de hoofdgerechten te maken van het Pieperfestival. Daarbij aangetekend dat het aantal lopers de laatste jaren wel afneemt. De 1250 lopers op de startlijst is een mooi aantal, maar in het verleden liepen wel tweemaal zoveel sportievelingen mee.

‘Het is een trend die je overal ziet. Het is niet te zeggen dat er minder lopers zijn, maar er is veel concurrentie’, aldus een van de organisatoren. ‘Bovendien zijn er veel meer variaties gekomen, met mudruns en survivals en cross.’ Echter zoals het gratis frietje bij het Pieperfestival hoort, blijft de Fish Potatorun beslist ook in de toekomst een van de hoofdgerechten van het festijn.

Cees Walinga

Nieuws

menu