Icoon van De Weerribben “de Wicher” is terug. Dit weekeinde heropening en bezichtiging

Icoon van De Weerribben “de Wicher” is terug Foto Staatsbosbeheer

Kalenberg - De volledig herstelde Spinnenkop molen “de Wicher” aan de Hoogeweg in Kalenberg wordt zaterdag 10 september weer in gebruik genomen. Dit gebeurt op de officiële opening van de Overijsselse molendag.

Eén van de meest fotogenieke molens van Overijssel, Spinnenkopmolen “de Wicher” is daarmee weer te bezichtigen. Bij een rukwind op 8 december 2018 brak een roede van de molen. De vijzelbak en beschoeiing stonden al gepland om vernieuwd te worden, maar daar kwamen nu ook de roeden bij.

Sleenderzand

In opdracht van Staatsbosbeheer heeft molenbouwer Willem Dijkstra uit Sloten op vakkundige wijze de molen hersteld. Bijzonder is dat het hout voor de roeden uit de Staatsbosbeheer bossen van de Boswachterij Sleenderzand komt en gezaagd is door de wind aangedreven oude houtzaagmolen “De Rat” in IJlst.

“De Wicher” in Kalenberg is de enige spinnenkop in Overijssel. Het is nog een ‘jonkie’ met 1982 als geboortejaar. Op dezelfde plek stond tot 1943 eenzelfde type molen. Deze is midden in de Tweede Wereldoorlog gesloopt en het duurde bijna 40 jaar eer er weer een nieuwe spinnenkop in De Weerribben verscheen.

Tot de afbraak in 1943 stond op dezelfde plaats een spinnenkopmolen die eigendom was van de fam. Boon en werd bemalen door Dirk Hoen. Op initiatief van de Stichting ‘Vrienden van de Weerribben’ is Staatsbosbeheer in 1981 begonnen met de herbouw van deze molen, volgens een bouwtekening van A. Sipman door molenmakersbedrijf Bouw ‘75 uit Workum en Staatsbosbeheer oud-medewerker en molenaar Hans Elzenaar. Als eerbetoon aan de toenmalige natuurbeschermingsconsulent ir. Wicher L. Jansen heeft de molen de naam “De Wicher” verkregen.

Boonspolder

De molen heeft ook nu nog zijn oorspronkelijke functie behouden, namelijk bemaling van de Boonspolder. Daarnaast is de molen van cultuurhistorisch belang voor de gemeente Steenwijkerland en het Nationaal Park Weerribben-Wieden en vormt samen met de venveners-, molenaarswoning Hoogeweg 3 een van de iconen van het park.

Zaterdag tussen 12.00 uur en 15,00 uur en zondag van 10.30 tot 15.00 is de molen te bezichtigen voor het publiek. Gedeputeerde van de Provincie Overijssel Roy de Witte en wethouder Melvin Smit van de gemeente Steenwijkerland stellen de herstelde Spinnenkopmolen zaterdagochtend in gebruik.
Nieuws

menu