Inwoners NOP voelen wel voor vraaggestuurd OV

gemeente Noordoostpolder

Emmeloord - Inwoners van Noordoostpolder zien vraaggestuurd openbaar vervoer ofwel ‘Mobility as a Service’ als oplossing voor het bereikbaar houden van het landelijk gebied.

Voorbeelden van dit type vervoer zijn de deelauto, deelfietsen of bijvoorbeeld een speciale app voor reisaanbod op maat. 528 mensen in Noordoostpolder deden mee aan een enquête naar de mobiliteitsbehoefte voor de toekomst. Een derde daarvan zal waarschijnlijk meedoen aan vernieuwende vervoersoplossingen.

Volgens het onderzoek betekent dit dat één op de drie inwoners een mobiliteitsservice omarmt die hen voorziet in advies, garanties en gemak. De interesse in deelmobiliteit is breed. Toch gaat de meeste interesse uit naar meerijden en een deelauto die op een centrale plek in het centrum moet staan. 

De woon-werkservice is ook een vorm die een grote groep aanspreekt. Evenals een service om een dagje uit te gaan met anderen. Vijf op de zes uit de groep ‘high potentials’ is bereid om extra te betalen voor de service van een reis van deur tot deur. Deze groep ziet een meerwaarde van een online verzamelplek waar vraag en aanbod samenkomt. In de uitwerking moet aandacht zijn voor privacy, kosten en gebruiksgemak. Naast de groep ‘high potentials’ is er ook nog eens een groep van 31% ‘potentials’ die ook interesse heeft in een vorm van deelmobiliteit. 

Vervolg op het onderzoek

De resultaten worden op dit moment vertaald naar een realistische businesscase. Deze pilot van provincie Flevoland is nadrukkelijk bedoeld om te komen tot een duurzaam en passend aanbod van OV in het landelijk gebied. De business case wordt voorgelegd aan provinciale staten en de gemeenteraad. In het eerste kwartaal van 2021 wordt naar verwachting de knoop doorgehakt over de voortgang van dit mobiliteitsproject.

Prijzen 

Om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen aan de vragenlijst waren er prijzen te winnen. In Rutten vulden de meeste mensen de enquête in. Het dorp wordt daarvoor beloond met een barbecue. Tollebeek en Bant werden tweede en derde en ontvangen 750 en 500 euro. 

Nieuws

menu