Jaar cel voor brandstichting teststraat Urk

De rechtbank in Lelystad. NDC / Egbert Voerman

LELYSTAD - Een 21-jarige Urker heeft een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk gekregen voor de brand in de teststraat op 23 januari. Een 16-jarige kompaan kreeg jeugddetentie opgelegd.

Bewezen

Dat bleek dinsdag uit het vonnis van de rechtbank in Lelystad. De rechtbank acht bewezen dat de 21-jarige Urker samen met een 16-jarige een mondkapje in brand stak en er desinfectiemiddel overheen spoot. Tegen de Urker was 2 jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De 16-jarige jongen kreeg dinsdag 180 dagen jeugddetentie waarvan 131 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur opgelegd. Beide verdachten moeten zich laten behandelen, aldus de rechtbank in Lelystad.

Alleen de jongere verdachte schuldig

De 21-jarige Urker wees alleen de jongere verdachte als schuldige aan. Die had hem meegevraagd naar de protesten en de Urker werd vervolgens door iemandd van de groep ‘132 jaar voorwaardelijk’ gevraagd de brand te stichten. Maar de 16-jarige heeft consequent verklaard dat hij samen met de andere man de brandstichting pleegde. De rechtbank gelooft de minderjarige verdachte, ook omdat hij zo zichzelf belastte. De teststraat werd door de brand verwoest.

Onderzoek

De schade van de brand wordt geschat op 46.000 euro. Op 1 februari werd ook al een 21-jarige man uit Emmeloord aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brand in de teststraat. Het onderzoek in deze zaak loopt nog.

Nieuws

menu