Joost van Strien uit Ens zondagmiddag in NPO programma Iedereen Verlicht: bodemredders

Narsingh bezoekt de enige officiële vegan boer van Nederland Joost van Strien uit Ens. Foto NPO

Ens - De enige vegan boer van Nederland Joost van Strien uit Ens, is zondag 25 september te zien in het programma Iedereen Verlicht: Bodemredders om 16.25 uur op NPO 2.

De aflevering van Iedereen Verlicht is geheel gewijd aan het thema ‘aarde’. Presentator Narsingh Balwantsingh praat met spirituele bodemredders die er alles aan doen om de aarde onder onze voeten weer gezonder te krijgen.

Dat spiritualiteit en milieu-activisme goed samengaan, bewijst de Indiase yogi en mysticus Sadhguru. Hij heeft miljoenen volgers over de hele wereld. Afgelopen half jaar reed hij per motor door 27 landen om aandacht te vragen voor een betere bodem. Narsingh sprak hem.

Vegan boer

Narsingh bezoekt ook de enige officiële vegan boer van Nederland, Joost van Strien uit Ens, die eerder dit jaar Agrarisch ondernemer van het Jaar werd. Zijn enige dieren zijn wormen die onder de grond leven. Er loopt geen kippetje op zijn erf. Hij gebruikt planten als meststof… en juist dat blijkt goed te zijn voor de bodem.

Een verandering van ons gedrag is niet genoeg om de aarde te redden. We moeten anders leren denken en ook onze spirituele band met de natuur herstellen. Dat vinden ze in ecodorp Land van Aine in Ter Apel. Narsingh ontmoet hier Nati Visser. ‘We gebruiken elk jaar anderhalf keer zoveel dan dat de aarde kan produceren. We zijn aan het lenen van onze kinderen. Dat vind ik een afschuwelijke gedachte. We zijn aan het plunderen.’

Over de serie

Opgegroeid in een hindoegezin leerde Narsingh Balwantsingh dat spirituele verlichting het uiteindelijke doel van het leven is. Allemaal proberen we steeds hoger te komen op de trap die leidt naar het ultieme geluk. Maar hoe doe je dat? En wat betekent het als je verlicht bent? In zijn tuk tuk gaat Narsingh op zoek naar mensen die antwoord kunnen geven op die vragen.

Nieuws

menu