Kievit en grutto kussen elkaar boven de A6 bij Lemmer; welkom in Fryslân en Flevoland

Jan Ketelaar tekent de A6 op de vloer om zijn kunstwerk met vogels te visualiseren. Foto Brenda van Olphen

Lemmer - Landschapskunstenaar Jan Ketelaar (63) uit Drachten heeft een kunstwerk genaamd Langstme (verlangen) ontworpen dat bestaat uit een kievit en grutto die elkaar hoog boven de A6 op een boog raken. Het moet de nieuwe toegangspoort tot Fryslân of Flevoland worden, afhankelijk van de rijrichting op de snelweg.

Het plan is wel om het kunstwerk op Friese bodem te plaatsen. ‘Langstme’ verbeeldt volgens Jan Ketelaar het verlangen uit naar liefde en rust, het geluid van leeuwerik, kievit en grutto, naar bloemrijke insectenrijke weiden en het verlangen om weer thuis te zijn. In de plannen moet de welkomstpoort over de A6 dertig tot vijftig meter hoog worden. Op de vogels worden kleine propellertjes geplaatst, zodat ze stroom kunnen opwekken. ‘Een molen mag ook wel een andere vorm hebben, het hoeft niet strak, recht en functioneel te zijn. Ik wil hiermee mensen aan het denken zetten.’

Masten

Het materiaal voor het maken van de vogels heeft Jan Ketelaar al bedacht. In het Groningse Eemsmond worden elektriciteitsmasten vervangen door nieuwe exemplaren. Ketelaar wil die masten graag hergebruiken. Die pijlers bestaan uit een soort mecano-constructie en is volgens de kunstenaar goed herbruikbaar. ‘Je hoeft het metaal ook niet om te smelten. Het bouwwerk zit met bouten en schroeven in elkaar. Dat is een mooie puzzel.’

Lemmer

Voor Jan Ketelaar is Lemmer een logische plek, omdat veel verkeer van en naar Friesland gebruik maakt van de A6. ‘Ik heb ook nog gedacht aan de Afsluitdijk, maar daar maken deze plannen geen kans.. Lemmer is een belangrijke toegangspoort tot de provincie.’ Ketelaar is al jaren bezig met zijn plan. Een ingenieursbureau uit Leeuwarden is bereid mee te werken en een aannemer ziet de plannen ook zitten, vertelt hij.

Overheden

De vogels zijn tot nu toe niet meer dan een idee. Provincie Fryslân, Rijkswaterstaat en gemeente De Fryske Marren moeten er eerst nog iets van vinden. Burgemeester Fred Veenstra begrijpt het enthousiasme van Ketelaar. Hij is vorige week door de kunstenaar ingelicht. Het project is volgens de burgemeester aansprekend. ‘Maar het is echt nog niet meer dan een idee. Of en hoe het gerealiseerd kan worden, daar gaan we nu naar kijken. De komende tijd gaan we zien wat we ermee kunnen’, klinkt het voorzichtig op het gemeentehuis in Joure.

Nieuws

menu