La Mascotte ‘on tour’ voor Toekomstnostalgie

Opnames voor Toekomstnostalgie bij het Kuinderbos. De leden van La Mascotte voeren een act op gefilmd door cameraman David Brouwer van Omroep Flevoland. Foto Reina Halman Fotografie

Emmeloord – Muziektheatervereniging La Mascotte uit Emmeloord reed zaterdag met een bus naar verschillende markante plekken in de Noordoostpolder. Hier werden voor het project Toekomstnostalgie tv-opnames gemaakt door Omroep Flevoland.

La Mascotte bestond vorig jaar veertig jaar. Om dit te vieren, zijn er begin 2022 allerlei muziekstukken uit het verleden van de plank gepakt, afgestoft en ingezongen door de leden van de vereniging. Zaterdag werden bij de burcht van Kuinre, in de Orchideeënhoeve en rond het Tulpenbelevingsveld bijpassende video-opnames gemaakt die het hele jaar door op Omroep Flevoland zullen worden vertoond. De titel: Toekomstnostalgie.

La Mascotte werd op 27 januari 1981 opgericht door Fred van der Horst, die voor zijn werk voor de vereniging in 2012 de Lelyprijs ontving. Anno 2022 zijn er al zo’n kleine veertig uitvoeringen geproduceerd. Het genre is voornamelijk opera-comique, uitgangspunt is altijd dat de voorstellingen toegankelijk zijn voor een breed publiek.

Voorstelling Boccaccio

Vorig jaar werd er een extra koorafdeling geopend in Zwolle. De komende productie Boccaccio staat daarom geprogrammeerd in twee theaters: op 5 en 6 november in ’t Voorhuys in Emmeloord en op 11 december in Odeon te Zwolle. ‘Verder kijken dan alleen de polder is een noodzaak’, zegt voorzitter Wim ten Hove. ‘We brengen amateurs en professionals samen in klassieke muziektheaterproducties. Daarvoor werken we met solisten, musici en stafleden uit heel Nederland, maar ook met kunstopleidingen voor decor en kostuumontwerp.’

La Mascotte is volgens Ten Hove één van de ongeveer vier overgebleven verenigingen die jaarlijks nog een semiprofessionele theatervoorstelling kan realiseren. Het verbindt op die manier regionale amateurs met landelijk optredende professionals. ‘We mogen daar best trots op zijn.’

Schokland

Eind mei staan de audio-opnames voor de tweede serie van Toekomstnostalgie gepland. De tv-registratie daarvan staat gepland op 18 juni. La Mascotte gaat dan onder meer naar Schokland. Velen zullen zich nog de uitvoeringen op en over dit voormalig eiland herinneren.

Samen zingen en spelen kan weer veilig. In de corona-tijd werd de natuurlijke aanwas van leden gemist en gingen veel jeugdleden buiten de polder studeren. Er is nu dan ook ruimte voor aanvulling bij alle leeftijden en stemgroepen.

Geïnteresseerd om eens mee te doen? Doe dit jaar mee met Boccaccio. Stuur een mail naar secretaris@lamascotte.nl of kom vrijblijvend kijken bij een repetitie: elke dinsdag van 20:00-22:00 uur in het Cultuurbedrijf in Emmeloord of zaterdags van 10:00-12:00 uur in Theater de Spiegel in Zwolle.

Toekomstnostalgie is een samenwerking tussen La Mascotte, Omroep Flevoland en het Cultuurbedrijf. Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Flevoland, gemeente Noordoostpolder, VSBfonds en onze hoofdsponsor Coöp Greidanus.

Nieuws

menu