Leerlingen van De Horizon Ens schrijven mee aan jeugdroman van André Nuyens

De leerlingen van De Horizon uit Ens met achter tweede van links de schrijver André Nuyens. Foto Reina Halman Fotografie

Ens - De kinderen van groep 7-8 van KBS De Horizon in Ens zijn apetrots op hun schrijverstalenten. Na het schrijversproject van jeugdliteratuur schrijver André Nuyens zijn de leerlingen onderdeel van een heuse historische jeugdroman.

In het boek ‘Het uur tussen hond en wolf’ staat een hoofdstuk dat geheel door de kinderen bedacht en geschreven is. Uiteraard onder regie van auteur Nuyens, maar de geplaatste teksten zijn origineel en authentiek. Gistermiddag was de boekpresentatie van Nuyens’ nieuwste historische jeugdroman in museum Schokland. Uiteraard waren de ‘schrijvers in de dop’ van De Horizon daarbij officieel uitgenodigd. Met een toneelstuk vanuit de gebeurtenissen in het boek zijn ze zelfs onderdeel van de boekpresentatie.

Verketterd

Zeven jaar geleden voerde André Nuyens (Bergen) eenzelfde project uit op de Enser basisschool. Destijds was de ‘ondergang van Schokland’ het onderwerp van zijn historische jeugdroman ‘Nooit meer terug’. Het onderwerp van zijn laatste boek ‘Het uur tussen hond en wolf’ gaat deels over hekserij rond het jaar 1600 en deels over de manier waarop mensen anno 2022 nog steeds ‘buitengesloten’ en ‘verketterd’ kunnen worden.

Nuyens brengt het verhaal terug naar de kinderen Elbert en Swaentje die ruim vijfhonderd jaar geleden leefden. De moeder van Swaentje werd als heks berecht. De overgang naar de huidige tijd laat Nuyens verlopen via de hedendaagse kinderen Lucas en Naomi. Omdat ze er anders uitzien worden deze kinderen buitengesloten en zelfs aangevallen door hun klasgenoten. Ook in deze tijd is ‘anders’ zijn dus nog steeds een probleem.

Schrijflessen

Via zes uitgebreide schrijflessen nam André Nuyens de kinderen van De Horizon afgelopen winter mee in zijn schrijversproces van ‘Het uur tussen hond en wolf’. In de laatste lessen hebben de kinderen teksten geschreven die opgenomen zijn het boek.

Nieuws

menu