'Lelylijn goed voor agrarische sector'

Illustratie Mijn Vormgever

Emmeloord - Gedurende het hele jaar is er sprake geweest van toenemende steun voor de aanleg van de Lelylijn, een nieuwe spoorweg die Lelystad via Emmeloord, Heerenveen en Drachten met Groningen moet verbinden. Volgens de initiatiefnemers, verenigd in Initiatiefgroep Lelylijn, hebben ook de agrarische sector en aanverwante bedrijven baat bij de Lelylijn.

Het is nog afwachten of straks hele ladingen bieten, aardappelen en andere gewassen per goederentrein hun weg naar de verwerkende industrie zullen vinden: vervoer van agrarische producten vindt veelal over water plaats. De sector ziet vooral de aanzuigende werking van een spoorlijn als winst.

Profiteren

Cor van Veldhuijsen, directeur van Agrofoodcluster, ziet beslist kansen. 'De landbouwsector zal profiteren van de komst van de Lelylijn', stelt hij. Hij wijst op de voordelen van een betere bereikbaarheid als het gaat om het werven van personeel , maar ook bij het invullen van stageplekken. 'In de praktijk blijkt dat studenten stageplekken links laten liggen wanneer de ov-verbinding minimaal is.'

Als het om het vinden van de juiste arbeidskrachten gaat, geldt dat het personele vraagstuk van bedrijven in de agrarische sector aan het veranderen is. Volgens Van Veldhuijsen wordt er steeds meer gespecialiseerd personeel gevraagd. Een goede treinverbinding maakt de Noordoostpolder voor deze categorie een aantrekkelijkere locatie om te werken.

Sneller uit en naar regio

Gerard Backx, CEO van HZPC, één van de marktleiders in aardappelveredeling en pootgoedverkoop, geeft aan dat de aanleg van de Lelylijn voor zijn bedrijf van belang is. Personeel en de vele gasten van HZPC reizen regelmatig van en naar Schiphol. Dat gebeurt nu vaak noodgedwongen met de auto omdat de ov-verbinding onvoldoende is. Ook de personele bezetting is een belangrijke factor waarin de Lelylijn kan helpen. 'HZPC heeft in Friesland een paar honderd mensen aan het werk met een groot specialisme. Deze mensen komen uit diverse landen en kiezen voor Nederland. Als je sneller vanuit de regio Amsterdam naar het Noorden kunt reizen, zullen meer van deze  mensen ervoor kiezen om voor HZPC te werken.'

Aantrekken

De meerwaarde van de Lelylijn voor de landbouw bevindt zich volgens de sector dus vooral op het vlak van het aantrekken van bedrijven en werkgelegenheid – zeker als het gaat om HBO’ers en academici. De agrarische sector wordt steeds kennisintensiever en heeft in toenemende mate een internationaal karakter. De Noordoostpolder, niet voor niets World Potato City, heeft de Lelylijn nodig om zijn positie als prominent teelt- en kennisgebied te verdedigen, te versterken en verder uit te bouwen.

Nieuws

menu