Lessen op de boerderij: ‘Dit bedrijf is de basis voor jullie patatjes’

Leerlingen op Food Challenge in de polder. Margot Maljaars

Tollebeek - Negentig leerlingen van het Vakcollege Noordoostpolder en Aeres Praktijkonderwijs gingen onlangs de Food Challenge aan bij het akkerbouwbedrijf van de familie Hoekstra in Tollebeek. Met ‘dit bedrijf is de basis voor jullie patatjes’, verwelkomt Jacobina Hoekstra de jongeren. Hiermee is de aandacht getrokken voor het verhaal van de aardappel.

Toch blijkt het tijdens de boerderijlessen best moeilijk de aandacht erbij te houden, maar daar waren Jacobina en Marjan van der Wijngaard op voorbereid. Zo wordt het verhaal van de suikerbiet verteld aan de hand van een fles cola. Hoeveel suikerklontjes gaan hierin? En de plantaardige eiwitten in de fruitmelk kunnen geproefd worden. Eén van de leerlingen mag zelfs een aardappel rooien.

Educatieboeren

Jacobina en Marjan zijn respectievelijk voorzitter en penningmeester van ‘Kom bij de Boer’. Samen met de Lelystadse Boer vormen zij Boerderijeducatie Flevoland. De educatieboeren van Flevoland ontvangen (basis)schoolklassen op hun bedrijven. Zij hebben de landelijke training ‘belevend leren’ gevolgd en zijn gecertificeerd.

Jongeren voedselvaardig maken

De Food Challenge vindt plaats in samenwerking met Lekker Boer en Jong Leren Eten Flevoland en LTO Noord. Jong Leren Eten is een landelijk programma om kinderen en jongeren voedselvaardig te maken. De rode draad tijdens de Food Challenge is dan ook het maken van een gezonde poké bowl met duurzame producten van de boerderij, om daar energie uit te halen voor het uitvoeren van de door henzelf creatief ontworpen bootcamp, waarbij gebruik wordt gemaakt van de spullen van de boerderij.

De ingrediënten voor de poké bowl staan uitgestald als een buffet. De leerlingen zoeken zorgvuldig hun ingrediënten uit. ‘Ik moet het zelf opeten, dus het moet wel lekker zijn’. Eén van de begeleiders is opgelucht: ‘Ze pakken ook echt gezonde dingen om hun schaal mee te vullen. Ik was bang dat dat allemaal over zou blijven’.

Meer informatie over de boerderijlessen is te vinden op boerderijeducatieflevoland.nl .

Nieuws

menu