Man (40) uit Kraggenburg stalkt ex en krijgt taakstraf en contactverbod

Rechtbank

Rechtbank - Pixabay.nl

Kraggenburg – Een 40-jarige Kraggenburger is maandag door de politierechter in Lelystad veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en twee maanden cel voorwaardelijk. De man stalkte in 2020 zijn ex vijf maanden lang. Hij bedreigde haar ook door een snijbeweging langs zijn keel te maken.

De twee waren getrouwd en hebben samen kinderen. ‘Toen ik erachter kwam dat ze weer vreemd was gegaan en van me wilde scheiden, werd ik kwaad. In een boze reactie daarop heb ik dingen gedaan, die ik niet had moeten doen’, legde hij in de rechtszaal uit.

Hij dreigde tussen 3 mei en 26 september niet alleen met naaktfoto’s van haar openbaar te maken, maar plaatste ook een tracker in haar auto om zo haar gangen te kunnen nagaan. Hij reed ook regelmatig langs haar woning en belde met de werkgever van zijn ex om haar zwart te maken.

‘Ik maak je helemaal kapot’

Bij de voetbalvereniging werd er ook gescholden, terwijl de kinderen erbij waren. ‘Ik maak je helemaal kapot, straks heb je niks meer’, riep hij een keer naar zijn ex. Op Tweede Kerstdag 2020 kwam het tot de bedreiging, toen de Kraggenburger met zijn vinger een snijbeweging maakte langs zijn keel. ‘Dat was omdat ze de kinderen bij mij had gebracht, terwijl ze blijkbaar wachtte op de uitslag van een coronatest. Wij zouden een dag later op vakantie gaan, maar toen zij positief bleek te zijn kon dat niet. Daar was ik boos over.’

Volgens de Reclassering heeft de man een behandeling nodig om herhaling in de toekomst te voorkomen. Maar hij staat daar niet open voor, omdat hij zijn leven inmiddels weer op de rit heeft met werk en een woning. ‘Ik ga ook af en toe naar een therapeut en dat is voldoende’, zei hij ter zitting.

Wraakgevoelens

Jammer, vindt de officier van justitie. ‘Want al die woede en wraakgevoelens worden nu wellicht niet opgelost.’ En dat zou voor de twee ex-geliefden, maar vooral voor hun kinderen, wel goed zijn. ‘Het slachtoffer is inmiddels doodsbang voor hem, het zou mooi zijn als zij daarin gerustgesteld kan worden.’

Hij eiste een werkstraf van 150 uur, twee maanden voorwaardelijk en een locatie- en contactverbod tegen de man plus een schadevergoeding. De rechter vonniste conform die eis en stelde de schade vast op 1271,89 euro. Daarvan is 1250 euro smartengeld. De Kraggenburger moet ook de proceskosten betalen van bijna 400 euro. Als hij toch contact zoekt met zijn ex of bij haar in de buurt komt, moet hij gelijk zeven dagen de cel in.