Michiel van der Louw derde bij finale Olympiade Nederlands

Michiel van der Louw uit Emmeloord en zijn docent Hiske Schipper (foto Emelwerda College)

Michiel van der Louw uit 4 vwo van het Emelwerda College is derde geworden bij de finale van de Olympiade Nederlands. De Olympiade Nederlands is een wedstrijd over taal, literatuur en cultuur voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Nederland en Vlaanderen. De Olympiade is begonnen om de veelzijdigheid van het vak Nederlands onder de aandacht te brengen bij scholieren.

De leerlingen van 4 vwo van het Emelwerda College deden tijdens de voorronde mee aan de schriftelijke proef waarin vragen beantwoord moesten worden over onder andere het gebruik van emoticons, middeleeuwse stenografie en begrijpelijke taal in het regeerakkoord. Michiel maakte de voorronde zo goed dat hij bij de beste tien leerlingen van Nederland en Vlaanderen hoorde.

Groep 4 betrokken bij onderzoek

Voor de finale deed hij zelf wetenschappelijk onderzoek onder begeleiding van universitaire docenten. Michiel deed onderzoek naar hoe gemakkelijk kinderen een zinsvolgorde aanleren in een andere taal. Daarvoor deed hij een experiment bij 38 leerlingen uit groep 4 van de Lichtboei en de Triangel. De leerlingen kregen een opgaveblad en Michiel keek hoe snel leerlingen doorhadden dat de woordvolgorde afwijkt in het Iers en in het Hixkaryana, een taal van indianen uit het Amazonegebied.

Prijzenpakket voor Michiel

Tijdens de finale in Antwerpen werd bekend dat Michiel met zijn onderzoek de derde prijs heeft gewonnen die bestaat uit een prijzenpakket ter waarde van €250,- Zijn docent Hiske Schipper is heel erg trots op Michiel: “Michiel was de jongste deelnemer en het is geweldig dat je al op je veertiende onderzoek op academisch niveau kunt doen.” Ook vindt ze het heel leuk dat leerlingen door de Olympiade meer inzicht krijgen in hoe breed en leuk de Neerlandistiek is.

De derde prijs van Michiel werd vrijdag in de klas gevierd met taart. Ook kreeg Michiel namens het Emelwerda College een boekenbon.

Nieuws

menu