Miezemuizen in dictee

Deelnemers buigen zich over het 24ste polderdictee in de Beurszaal van het ’t Voorhuys in Emmeloord Reina Halman Fotografie

Emmeloord De naam van Liesbeth Weijs wordt voor de vijfde en daarmee laatste keer bijgeschreven op de wisselbokaal van het Emelwerda De Noordoostpolderdictee, dat maandag voor de 24ste keer werd gehouden in de Beurszaal.

Met 5 fouten bleef ze Egbert Vos (6) en Ria Doeleman (7) net voor. Heel moeilijk was het dictee deze keer niet. Dat bewijzen ook de scores. Nu was het gemiddelde aantal fouten 15,2 tegen 23,3 vorig jaar. Opvallend was daarom wel dat de winnares nu wel een fout meer had ten opzichte van vorig jaar. ‘Er zaten nog best wel wat instinkertjes bij’, verklaarde de winnares na afloop.

Instinkertjes

Het leek er overigens op dat ze dit jaar niet mee zou doen om de titel te verdedigen. De FlevoMeer Bibliotheek en het Huis voor Taal konden met moeite een team vormen. ‘Pas vorige week hebben we een team rondgekregen. Ik heb er nog wat oude dictees bijgepakt om me voor te bereiden.’

Dat hadden ook haar teamgenoten van de bieb en het taalhuis gedaan en net als vorig jaar ging het geletterde team ook weer met de hoofdprijs aan de haal. Het scoorde een gemiddeld aantal fouten van 10,6 en dat was behoorlijk wat minder dan het Lezersteam van weekblad De Noordoostpolder dat 12,3 fouten noteerde. Derde werd het Cultuurbedrijf NOP dat 13,3 fouten maakte.

De vijfde zege en derde op rij betekent dat Weijs volgend jaar overigens wel weer mee mag doen, maar dan geen prijs kan winnen. Het door Diny Verrips, docente Nederlands aan het Emelwerda College gemaakte dictee werd maandag weer duidelijk en gearticuleerd voorgelezen door Ben Vinke. Struikelwoorden waren met name reality-tv-programma, met twee streepjes dus, nochtans en miezemuizende om er een paar te noemen.

De prijzen werden uitgereikt door schrijver en oud-leerling van het Emelwerda, Bert Wagendorp, die tijdens het nakijken in het theater geanimeerd geïnterviewd werd door Ronald Lamsma.

DICTEE 2020

1. Het reality-tv-programma waarin de minister van Sociale Zaken -een eigengereide koddebeier- een video-opname toonde van een woedend en supergestrest Kamerlid deed menigeen de wenkbrauwen fronsen.

2. De media twitterden dat de bijdehante minister – die in de race was voor Europarlementariër- de reikwijdte van zijn vrijpostigheid niet had voorzien; bovendien vonden ze het behoorlijk gênant om zich zo in iemands privéleven te mengen.

3. Nochtans bleef de minister er behoorlijk laconiek onder; via zijn Facebookpagina liet hij weten te houden van rechttoe rechtaan en hij was geenszins van plan excuses te maken.

4. Echter, een week later liet de minister wederom een steek vallen; fiscaaltechnisch bleek hij het bedrijf – gevestigd op een van de Bermuda-eilanden- van een ex-collega naar de filistijnen te hebben geholpen.

5. Een recent gere-integreerde ambtenaar bij Financiën verklaarde ijzerenheinig dat de stupide actie van de minister hem duur zou komen te staan.

6. De minister bleef er ogenschijnlijk siberisch onder en probeerde de ambtenaar af te troeven, maar hij moest bakzeil halen.

7. Met een uitgestreken konterfeitsel vertelde de ambtenaar dat hij zeer sceptisch was over de frauduleuze handel(s)wijze van de miezemuizende minister.

8. Een functie bij de Europese Unie kon de man wel vergeten, maar tot ieders verbazing kon hij terecht als general manager bij een Anglo-Amerikaans headhuntersbedrijf.

9. Een bekend outplacementbureau had weinig moeite met de scrupuleuze werkwijze van de rechts-liberaal en de hele trukendoos werd gebruikt om de man zonder al te veel gezichtsverlies naar New York te halen.

10. De ambtenaar verklaarde en plein public dat hij zich niet neerlegde bij deze gang van zaken; vanuit zijn eengezinswoning in een Vinex-wijk ging hij verder met het te gronde richten van de politicus.

Nieuws

menu