Monument voor ‘vergeten’ drama

Tini Westerhof-Hartman onthult het monument ter nagedachtenis aan haar overleden ouders, broertje en zusjes bij de Friese sluis Simon Bleeker

Rutten - Bij de Friese sluis op de grens tussen het oude en nieuwe land heeft Tini Westerhof-Hartman vrijdagochtend precies 75 jaar na dato een monument onthuld dat herinnerd aan de dood van haar ouders en een broertje en twee zusjes.

Zij zaten op het vrachtschip TJOBA in de Lemstervaart bij de sluis te wachten op een vracht hooi toen ze gebombardeerd werden door een Mosquito-bommenwerper van de geallieerde troepen. Tini overleefde het omdat ze samen met haar oudere broer en jongere zusje bij haar grootouders in Zwolle was. De schoolvakanties waren net voorbij en de oudste kinderen van het gezin moesten weer naar school.

Tini onthulde het monument met drie leerlingen van basisschool de Arke in Lemmer die dezelfde leeftijd hebben als haar broertje en zusjes destijds op 6 september 1944. Op de gedenkplaat staan de namen van haar vader en zetschipper Hendrik Hartman (41), moeder Lina Hartman-Booij (36), broertje Jan Hartman (9) en de zusjes Remmelina Hartman (7) en Hendrika Hartman (4)

Kerkklokken

Voordat de ceremonie begon werden de kerkklokken geluid in Lemmer. Job Degenaar schreef een gedicht over het vergeten oorlogsdrama en droeg dat voor. Verder waren familieleden aanwezig van het omgekomen gezin en burgemeester Harold Bouman van Noordoostpolder, loco-burgemeester Frans Veltman van De Fryske Marren, dijkgraaf Hetty Klavers van waterschap Zuiderzeeland en Commissaris van de Koning Leen Verbeek.

Nieuws

menu