Netl, van goed naar slechter! (ingezonden brief)

Festival Wildeburg. archieffoto Niels de Vries

Het is al weer enige tijd geleden dat ik met veel belangstelling het boek ‘Het land van goed naar beter’ van Bob Crebas, de oprichter van Netl heb gelezen. In dit boek beschrijft Crebas de Blue Zone’s. Dit zijn leefgebieden op deze planeet waar het leven goed is.

De mensen die daar wonen worden ouder, zijn gezonder, ervaren minder stress en zijn gelukkiger dan de gemiddelde mens. Op blz. 257 zegt Crebas: ‘De omgeving maakt de mens en het mag inmiddels duidelijk zijn dat we helemaal geïnspireerd zijn geraakt door de Blue Zone gedachte bij de ontwikkeling van het park Netl’. En op blz. 259 schrijft Crebas: ‘En stiekem proberen we een paradijsje te bouwen’. Ik denk dat elke omwonende zich kan vinden in deze idealistische uitgangspunten en tot nu toe ook zo heeft ervaren.

Het is daarom dat ik met grote verbijstering kennis neem van de aanvraag tot wijziging van het bestaande bestemmingsplan voor Netl. Als mogelijk wordt gemaakt waar dit plan om vraagt blijft er van de Blue Zone gedachte niets meer over. Een grote toestroom van duizenden festival bezoekers, geluidsoverlast ,de bouw van een compleet dorp en duizenden verkeersbewegingen per jaar. Hoezo stikstof? Afgelopen zomer hebben omwonenden in de wijde omtrek weer een weekend lang de overlast van 3 dagen en 3 nachten Wildenburg (15.000 bezoekers) kunnen ervaren. Op blz. 260 van zijn boek zegt Crebas dat festivalmuziek er de oorzaak van is dat bij de bezoekers het gelukshormoon dopamine wordt aangemaakt.

Ik kan u zeggen dat door deze tering herrie bij vele omwonenden een heel ander hormoon wordt aangemaakt, namelijk het stresshormoon cortisol en adrenaline. Een gezond en goed leven zijn voor Crebas de uitgangspunten bij de ontwikkeling van Netl. (blz. 257). Cola en verse Jus worden vervangen door zero in verband met de vele suikers. En alleen nog gezond water wordt er verkocht. Nu is dat water drinken bij een groot aantal festival bezoekers wel aan de orde maar dan in combinatie met het gebruik van veel stimulerende middelen. Hoe houd je het anders ook vol drie dagen en nachten?

Geachte gemeenteraad, u die bent gekozen door de burgers in de Noordoostpolder. Nu kunt u laten zien of u kiest voor de belangen van uw burgers of voor de buitensporige expansiedrift van één enkele onderneming. Onze mooie Noordoostpolder is totaal niet gediend bij de plannen van de eigenaren van Netl. Het is alleen maar een enorme aanslag op het welzijn van de bewoners in de omgeving en de natuur in de wijde omtrek. Laat Kraggenburg en omgeving alstublieft een Blue Zone blijven! En bedenk wel! Eenmaal goedgekeurd, er is geen weg terug!

Voor de eigenaren van Netl heb ik nog een tip: Lees het boek van de oude Bob nog eens en laat je meenemen door de idealen die hij had bij de oprichting van zijn levenswerk, het park Netl. Het boek is nog vaak te koop bij “Het Goed”in Emmeloord.

Harrie Veldhuis, Kraggenburg.

harrieveldhuis@solcon.nl

Nieuws

menu