Noordoostpolder trapt NK tegelwippen af met tegelomruilactie

Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien.

Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Archieffoto: Mediahuis Noord

Inwoners van de gemeente Noordoostpolder kunnen zaterdagochtend 8 april een gewipte tuintegel inleveren in ruil voor een gratis plantje.

Tussen 9.00 en 11.00 uur staat een team van Groei en Bloei klaar bij Intratuin. De gemeente Noordoostpolder doet voor het eerst mee met het NK tegelwippen. Samen met 150 andere gemeenten wil ze Nederlandse tuinen klimaatbestendiger maken en de biodiversiteit bevorderen. Wethouder René van Amersfoort: ‘Een groene en koelere tuin is goed voor het welzijn van mens en dier.’

Warmste zomer ooit

Waarom is tegelwippen belangrijk? Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin.

De gemeente Noordoostpolder roept daarom alle inwoners op om mee te wippen. Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman, is ambassadeur van de campagne ‘Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden’, zegt Lodewijk. ‘Je hoeft niet gelijk de hele tuin in een keer aan te pakken. Begin gewoon eens met het wippen van vier tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt in de grond’. Meer informatie en zelf ook meedoen Het NK Tegelwippen loopt tot en met 31 oktober 2023.

Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl .