Petitie tegen forse uitbereiding Netl 660 keer getekend. Buurt vreest overlast van meerdaagse evenementen met 25.000 bezoekers

Buurt komt in opstand tegen grootse plannen van Netl Eigen foto

Kraggenburg – Een petitie tegen de forse uitbreiding van recreatiepark Netl bij Kraggenburg is 660 keer ondertekend.

Een groep bezorgde buurtbewoners uit Kraggenburg is een aantal weken geleden een actie gestart tegen de uitbereidingsplannen van Netl. Inwoners uit de dorpen Kraggenburg, Marknesse en een deel van Ens hebben een flyer gekregen waarmee mensen werden geïnformeerd over de plannen en worden opgeroepen om bezwaar aan te tekenen.

Daarnaast werd een digitale handtekeningenactie gestart die sinds 22 augustus al meer dan 660 keer is ondertekend. Ook is er een website gelanceerd ( bezorgdebuurtbewoners.nl ) waar de flyer, alle plannen en een link naar de petitie zijn te vinden.

Natuurpark

Netl is een natuurpark en camping gelegen aan de Leemringweg 19 in Kraggenburg. Natuurbeleving heeft het park hoog in het vaandel, maar volgens Johnbert Dijker, een van de bezorgde buurtbewoners, is daar in de nieuwe plannen weinig tot niets van terug te vinden.

Het park wil zich namelijk vooral gaan richten op evenementen en uitbereiding van vaste overnachtingsplekken. Nu zijn er 750 slaapplaatsen op de camping en een enkel gebouw. In de toekomst wil Netl naar 2750 slaapplaatsen en ruimte voor 47.500 m2 aan bebouwing, met onder andere flats van 15 meter hoog. ‘Dat betekent een heel dorp zo groot als bijna twee keer Kraggenburg! erbij’, zegt Dijker.

Festivals met 25.000 bezoekers

In de plannen staat dat Netl onbeperkt evenementen mag organiseren van 5000 mensen en zelfs vier keer een meerdaags evenement met 25.000 bezoekers mag houden per jaar. Voor dat laatste zijn op voorhand al 12 dagen per jaar aangevraagd om de geluidsnormen te mogen overschrijden. De dorpsbewoners maken zich hier grote zorgen over. Volgens hen worden de huidige geluidsnormen voor versterkte muziek nu al meerdere keren per week overschreden.

Ko Marijs is akkerbouwer en heeft zijn bedrijf aan de Leemringweg. Hij ziet naast de geluidsoverlast vooral grote problemen rond de verkeersafhandeling. ‘In de plannen worden berekeningen gemaakt waarbij uitgaande van 17.500 bezoekers de Leemringweg de verkeersintensiteit nog aan kan. Maar bij 25.000 bezoekers wordt wel de norm overschreden. In het bestemmingsplan wordt dan als mogelijke oplossing genoemd, het instellen van een omleidingsroute voor langzaam verkeer. Dat is dus landbouw verkeer. Dit is voor ons als landbouwers ondoenlijk en daarmee onverteerbaar!’

Niet alleen de bewoners maken zich zorgen, ook bedrijven en bijvoorbeeld Natuurmonumenten zetten grote vraagtekens bij de plannen zoals die nu voorliggen, weet Dijker. ‘Een evenemententerrein waarvan de Noordoostpolder nauwelijks profiteert en alleen de omgeving en de natuur overlast ervaren mag geen doorgang vinden!’

bezorgdebuurtbewoners.nl

Nieuws

menu