Polderhemel 1418 | 25 januari - 1 februari

Komeetkern van komeet 67P. Een kern als deze breekt bij snel ronddraaien. Foto: ESA/Rosetta/NAVCAM

Kometen die uit de verre buitengebieden van ons zonnestelsel komen (de Oord-wolk) overleven hun eerste ontmoeting met de zon vaak niet. De astronoom D. Jewitt van de Universiteit van Californië, Los Angeles (VS) heeft een mogelijke oorzaak gevonden.

Uiteengevallen door snel ronddraaien

Vaak naderen deze kometen de zon, gaan er achterlangs en komen vervolgens nooit meer tevoorschijn. In enkele gevallen is waargenomen hoe kometen uit elkaar kunnen vallen. Eerder werd gedacht dat kometen onzichtbaar werden doordat alle gassen en stof bij de passage langs de zon eruit werden gedreven.

Dit bleek echter niet te kloppen met de waarnemingen dat kometen in kleinere stukken uit elkaar leken te vallen. Het uiteenvallen van kometen is vaak heel moeilijk waarneembaar, omdat het zo dicht bij de zon gebeurt. Diverse voorheen genoemde oorzaken van het uiteenvallen van kometen bleken geen afdoende verklaring voor deze gebeurtenissen.

Conclusie

D. Jewitt kwam tot de conclusie dat één oorzaak wel een afdoende verklaring bood: het snel ronddraaien van de komeetkern. Een komeetkern waar door zonnewarmte gas uitspuit aan één zijde zal vaak beginnen rond te draaien en dat steeds sneller gaan doen, net als een ronddraaiende tuinsproeier. Door de krachten die daarbij in de komeetkern optreden kan deze breken en uit elkaar vallen. Zo zal een komeet met een doorsnee van 1 kilometer al breken bij een draaiing van een halve meter per seconde (aan zijn oppervlakte).

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

Zon- en maantijden (zaterdag 28 januari)

Zon op: 08.25 uur; onder 17.14 uur.

Maan op: 11.10 uur (zaterdag); onder 02.20 uur (zondag).

Maan - De schijngestalte van onze wachter groeit weer aan en we zien de maan aan de avondhemel. Op 28 januari komt de maan om 16.20 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Ram).

Planeten - ’s Avonds, als de zon onder is gegaan zijn de planeten Jupiter (helder), Venus (zeer helder) en Saturnus in het zuidwesten te bewonderen. Jupiter staat het hoogst. Mars is dan hoog in het zuidoosten. Deze is nog een opvallend oranje lichtpunt, 127 miljoen kilometer van de aarde verwijderd. Hij wordt de komende tijd minder helder door de toenemende afstand. Spoedig is hij minder helder dan de helderste sterren. Hij is nog het grootste deel van de nacht zichtbaar en gaat rond 05.00 uur onder in het noordwesten. In de ochtend is kort voor zonsopgang Mercurius laag in het zuidoosten te vinden.


Meer informatie: R.P. Elings, tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.

Nieuws

menu